Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinterfest ger Musik vid Siljan något att tänka på

Annons

Vinterfest är det bästa som hänt konstmusiklivet i Dalarna sedan Dalhalla. Mora som inte ens orkar hålla liv i en egen kammarmusikförening har upplevt en renässans för konstmusiklivet.

Anna Söderbäcks populära soppoperaarrangemang är ett annat exempel.

Men välfyllda konsertlokaler i Våmhus, Älvdalen och Orsa bekräftar det jag trodde: Bra musik drar folk om den ges i kombination med bred marknadsföring och lokalt arrangörsengagemang.

Aldrig har jag väl hört så många tal och tack under några konserter som här. En typisk barnsjukdom hos en arrangör. Bra arrangörer är som bra hockeydomare - de märks inte och tar inte plats på scen. Det är inte dem folk vill se. Nästa år räcker det med musiken.

Men håll gärna kvar idén med konst och recitation som inramning - det berikar.

Utan att ha något statistiskt belägg för det påstår jag att en stor del av publiken inte var lokal, utan tillresta eller tillfälliga gäster i bygden.

De möttes av en hord av funktionärer som hjälpte dem tillrätta vid varje konsert, av en genomarbetad tematik med vitt och isblått i blomarrangemangen och den sceniska ljussättningen, och och av en entusiasm och stolthet som bådar gott.

"Vi kan."

"Vi vill."

"Välkomna till oss."

Det kanske inte bara var på skämt som kulturchefen i Mora Bernd Janusch ställde i utsikt ett nytt konserthus och en flytt av Dalasinfoniettan norröver.

Konstnärligt var festivalen mer än godkänd, med några riktiga toppar. Även om insatsen i Schumannkvintetten inte var glödande, var Tengstrand inspirerad i Chopin- och Mozartverken.

Fröst har antagligen varit bättre i Mozartkonserten, men var generös och virtuos i Shawkonserten och i sina extranummer.

Martin Fröst blir konstnärlig ledare för Vinterfest och har redan kommit så långt med planeringen för 2007 att det blir svårt för Musik vid Siljan att utmana innehållsmässigt.

Trumpetaren Håkan Hardenberger, den ryske dirigenten Daniel Raiskin med ensemble, violinisterna Benjamin Schmid, Österrike och Christian Poltera, Schweiz är redan klara. Därutöver någon internationellt verksam svensk sångerska, en hemlig engelsk musiker, pianisten Roland Pöntinen, sångerskan Lena Willemark, cellisten Svante Henryson.

- Vi får fyra gånger så många artister att bygga på som i år. Och de har hög klass, säger Fröst.

Återstår bara att komma med en tidig önskelista för 2008:

Malena Ernman och Fransisca Skoog

Nils-Erik Sparf med David Härenstam eller Anders Jakobsson

Pers Anna Larsson

Maria Keohane och Stockholms barockensemble

Anne Sofie von Otter och Bengt Forsberg

Mycket vill ha mer.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons