Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinspalten: Näsor har doppats, och protokoll fyllts i

Annons

Under rigorösa former har vinerna serverats, näsor doppats, smakprov spottats och protokoll fyllts i. Vi väntar på resultatet men också på middagen som naturligtvis är inspirerad av närheten till havet.

Fjärde selektionen av vin till fisk är genomförd. Regionen Marche, nordost Rom på Italiens östra sida, har stått som värd för ett arrangemang som vill lyfta fram framförallt vita viner. För fjärde året har vinproducenter från Sicilien i söder till Alperna i norr anmält sina bästa vita viner för att vinna prestige i denna kvalificerade tävling.

Vinerna har bedömts utifrån den italienska vinlagens indelning i IGT, DOC och DOCG. Hänsyn har också tagits till om de lagrats i små ekfat så kallade barriquer.

Vad vill vi då ha för vin till fisk? Det kan ju naturligtvis variera beroende på råvara och tillagning. Feta fiskar liksom många grönsaker innehåller mer av den något söta grundsmaken Umami vilket kan förstärka strävhet och beska hos viner.

Det kan låta självklart, men till råvaror som innehåller Umami bör man därför undvika röda viner med strävhet. Socker, salt, syra, fett och alkohol är alla smaklösare som hjälper till att frigöra mera finstämda aromer. Detta gör att fetare fiskar tål mer sötma och alkohol hos torra viner samt den rondör som fatlagringen ger.

Fiskar, som torsk, har finstämda aromer där tillbehören och tillagningen kommer mer att prägla rätten, men en enkel grundregel kan vara fruktiga viner med en mer generös fruktsyra som till exempel Sauvignon Blanc. Även en del lätta röda viner utan påfallande strävhet fungerar bra.

I handen har jag nu en enkel papperstrut med tempurafriterade sardiner, bläckfisk och pilgrimsmusslor samt ett glas mousserande torrt vin. Enkelt att göra och fina smaker som harmonierar som stämmorna i en kör. Det är dags att gå till bords.

Måltiden börjar med en "prima piatti", "ante pasti", sedan soppa. -Very important, säger Paolo Gaspari från Italienska Statens Utrikeshandelsbyrå. Det är viktigt att visa mångfalden hos Italiens vinmakare. Italien är världens största vin nation med nära en fjärdedel av den globala produktionen. En tävling som denna gör att producenterna anstränger sig för att göra bra produkter och att konsumenterna får reda på det.

I tre dagar har vi suttit vid våra bord och utan att kommunicera med varandra eller veta vilka viner som serverats gjort en visuell, doft- och smakbedömning.

Via en klassik risotto med skaldjur, flamberad karp, ostar från regionen är det så vid glassen dags att tillkännage resultatet. Vinerna har hittills bara varit kända av en advokat, men nu tar ordföranden för Marches vinmakare Alberto Mezzoni ordet.

- I kategorin för stilla vita viner DOC och DOCG har guldmedalj tilldelades en Sauvignon Blanc från bröderna Pighin uppe i Friuli från 2002.

Det var ett tag sedan vi hade viner från Pighin i Systembolagets sortiment men låt oss hoppas att denna kommer snart. Glädjande är att bronsmedalj gick till 12452 Casal di Serra 2001 från vinhuset Umani Ronchi för 78 kronor. Också valt till årets mest prisvärda vita vin i Sverige 2001. En bronsmedalj gick också till 12552 Podium 2002 från Casa Vinicola Garofoli, pris på Systembolaget 97 kronor. Ett särskilt pris utdelades också till den producent som genom sina deltagande viner visat en genomgående hög klass. Priset tilldelades Casa Vinicola Garofoli.

Med resultatet av 35 vinmakares och journalisters koncentrerade arbete hoprullat under armen går jag mellan pinjeträden och känner en lätt doft av hav i kvällsbrisen. Då är det lätt att bli inspirerad inför sommarens färska fisk.

JAN PETERSEN

Mer läsning

Annons