Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill göra film i Dalarna

Annons

– Jag är väldigt nöjd med filmen. Det är klart att det finns grejer som suger. Jag skulle till exempel vilja göra den lite längre och med ett annat slut.
Den här veckan har de fyra DI-slutfilmerna vistats på Victoriabiografen i Stockholm.
Kung Konrad-reaktionerna har mestadels varit positiva.
– Man får ju lov att tyda och tolka alla recensioner och reaktioner, men det känns som att vi har fått skapligt godkänt med lite beröm. Det känns rätt bra, säger Daniel Wallentin.
Kung Konrad handlar om en efterbliven man (Konrad)
som bor med sin syster Tina i en by på landet. Tina är urless på att ta hand om sin bror och drömmer om ett eget liv. En nyårsafton märker Konrad att han klarar av att göra saker på egen hand och medan syster Tina är ute och dejtar ger han sig ut för att visa det för henne.
Filmen är inspelad i en by utanför Östersund i våras och blev till i ett samarbete med Filmpool Jämtland.
– Det var ständigt temperamentsfyllt kaos. Vi var 30 personer som skulle bo, äta och filma. Vi hade en konflikt om en snöslunga med byns snöman, annars fungerade det bra med byborna.

Hur är det att regissera?
– Folk är beroende av en. Man måste kunna tänka snabbt och stå för sina beslut som man tar i stundens hetta. Om man inte vet hur man vill ha det så måste man utstråla att man vet vad man vill. Det är väl lite av regissörsjukan att inte veta vad man vill.

Är du lyhörd för andras åsikter?
– Jag är ganska lyhörd. Men det gäller att kunna agera konstnärlig ledare. Som regissör har jag alltid det slutgiltiga ordet. Det är ett nödvändigt ont.

Vad gör du just nu?
– Efter att man har slutat skolan känns det som att man lever i ett svart skithål. Alla har semester, man får inte tag på folk och jag vet inte vad som kommer att hända sen. Jag har inte gjort något vettigt alls i sommar. Mest går jag och dräller. Vi får se vad det blir, inget är påskrivet och klart ännu.

Hur ser framtiden ut?
– Den är både oviss och hemlig. Jag sitter och väntar på att någon gång få göra film i Dalarna. Det skulle jag vilja, men det känns som att jag kommer att få vänta tills jag få grått långt skägg.
ÅSA JOHANSSON


Fakta/filmen Kung Konrad:
Drama
30 minuter
Regi: Daniel Wallentin
Scripta: Frida Lindqvist & Janne Widmark
Foto: Tobias Höiem-Flyckt
Ljud: Maja Lindén
Klippning: Kristin Grundström
Produktion: Fredrik Wikström
Musik: Johan Testad
I rollerna: Patrik Johansson, Cecilia Frode, Fyr Thorwald med flera.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons