Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilket är ditt bästa dansbandsminne?

Annons

Utbudet i Dalarna är stort. Sommardans i Dalarna som är en sammanslutning för att marknadsföra åtta dansställen arrangerar tillsammans 86 danser med välkända dansband.

Hedemoraparkens sommarställe, Stjärnsundsparken, har bokat åtta av de populäraste mogenbanden till sina onsdagsdanser.

I Malung är det 20-årsjubileum för Svenska Dansbandsveckan med 55 dansband i Folkets park Orrskogen.

Men räcker publiken till?

Ja, säger många. Andra befarar en kommande kris i branschen.

I fjol gjorde flera arrangörer i Dalarna brakförluster när det bara kom mellan 60 och 100 personer för att dansa till kända orkestrar som annars brukar fylla hela dansgolvet.

Skivbolagskungen Bert Karlsson har sedan ett par år varnat för höga orkestergager i kombination med sjunkande publiksiffror.

Han tror att branschen kan räddas med kringaktiviteter och genom att låta dansbanden spela på provision. Hälften av gaget till arrangören och hälften till orkestern är Berts melodi.

Bert brukar även skylla på tidningar, radio och tv. Han menar att dansmusiken får alldeles för lite utrymme. Och han har väl inte helt fel.

Jag fick spader när Lasse Kronér tog bort dansbandsmusiken i Bingolotto.

Gunde Svahn fortsatte i samma stil och det gick inte heller så bra. När han till slut tog med dansmusik i tv-programmet var det redan för sent. Den del av publiken som ville se och höra musiken hade redan tröttnat på att köpa bingobrickor.

Men i sommar har du chansen att uppleva riktigt härliga danskvällar på bryggor, logar och utedansbanor i Dalarna.

Börja redan i kväll med ett besök på Lindesnäs herrgård där Casanovas är premiärband.

Nästa fredag är Thorleifs där och nästa lördag spelar Expanders i Söderbärkeparken och Rättviksparken har bokat Micke Ahlgrens. Dagen efter har Tyllsnäs Udde smygpremiär med Jannez. Det blir enda söndagsdansen i Borlänge där Tyllsnäs sedan fortsätter på tisdagar.

På söndag är det också dans i Hedemoraparken med Curt Haagers och Git Persson.

Nu vill jag att alla som gillar dansbandsmusik hör av sig.

Berätta om ditt bästa minne från dansbanan. Gifte du dig med din danspartner? Vilka dansställen är bäst? Väljer du mellan fyra timmars buggande eller ett lika långt träningspass på ett gym eller i skogen? Är det bättre att ha med sig kosttillskott och vattenflaska än att äta lagad mat och köpa vin eller öl på dansstället?

Posta ett brev, skicka ett mejl, eller ring mig.

Jag är din dansbandsombudsman!

Mer läsning

Annons