Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi var aldrig neutrala

Annons

LitteraturFulunäs i norra Malung, bara några kilometer från norska gränsen, är inte mycket större än en bro över två mötande älvar, men här tippade Sveriges öde på en vågskål mitt under andra världskriget.

Då låg det en befästning där Dalregementet var berett att gå till strid mot tyskarna på andra sidan bron där pansarkolonner bara var en order borta från att gå över gränsen in i Sverige.

Hitler hade långt framskridna planer på en pansarattack i februari 1942, eftersom han trodde att vi skulle sluta oss till de allierade. Att så aldrig skedde har vi bakslagen på östfronten att tacka för.

Nästan två år tidigare i samma trakt utarbetade svenskar och norrmän ett signalsystem med hjälp av lakan på tvättlinor som varskodde norska frihetskämpar, vilka överraskade en tysk kolonn och dödade 110 tyskar.

En annan dramatisk händelse med adress Dalarna var Krylbo den 19 juli1941, då folk vaknade abrupt den tidiga lördagsmorgonen av att det verkade som att tyskarna bombade södra Dalarna.

Nu var läget inte så illa. Det vara bara ett godståg med tysk ammunition som sprängts i luften.

Med splitter som regnade över samhället och ambulanser i skytteltrafik var detta säkert bland de mer dramatiska scener Sverige fick uppleva under krigsåren.

Det rörde sig om ett sabotage, sannolikt av Axel Munthes son Malcolm Munthe. Denne var brittisk militärattaché och levde ett James Bond-liknande liv som var så utmanande för den fredsvaktande statsmakten att han utvisades.

En uppenbart färgstark karaktär, värdig en egen studie.

Hitler skulle mot senare delen av kriget konstatera att han ångrade att han inte lät invadera Sverige samtidigt som Norge.

Men då hade tyskarnas krigslycka vänt, och så även Sveriges undfallande linje mot tyskarna.

I augusti 1943 var Tyskland så försvagat att Sverige tordes säga upp transittransporterna av militärer och krigsmateriel samt införa en generösare flyktingpolitik.

Sveriges neutralitet var en chimär, vilket även den militära utbildningen av norska flyktingar tydliggör.

Snarare leddes vi av en långt driven pragmatism med det allt överskuggande målet att hålla kriget utanför våra gränser.

Det är en heltäckande och initierad bild av de sex stormiga åren som Björn Fontander tecknar. Till sin hjälp har han använt sig av intervjuer med ämbetsmän och aktörer som han gjort under årens lopp.

Boken är en drivande och fängslande framställd politisk thriller hämtad direkt från en verklighet som var kusligt nära att utveckla sig radikalt annorlunda.

ANDERS LAGERQUIST

Mer läsning

Annons