Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi är här nu"

Annons

"Vi anade inget", svarar Spindelmannen och hans maskerade vänner medan de hjälper brandmännen med att röja upp i rasmassorna, "men vi är här nu."

"Vi är här nu." Captain America blickar sammanbitet ut över förödelsen. Förra gången det verkligen begav sig för denne stars and stripes-mönstrade ikon var det världskrig, och allas gemensamma fiende hade snedlugg och tandborstmustasch och vrålade order på tyska.

Sedan den amerikanska serieindustrins gyllene era på 40-talet har den genomsnittlige trikåpellejönsen inte haft det så lätt alla gånger. Men mot alla odds har han överlevt, vilket är starkt gjort av en typfigur vars främsta motivation har varit att rent handgripligt ge ondingarna på käften.

Kalla krigets brist på urladdningar, 60-talets uppror mot makt och etablissemang, 70-talets krav på socialrealism, 80-talets utplånande av alla fasta värden, 90-talets omformatering av medierna - under omvärldens tryck har superhjälten smälts ner, gjutits om och sminkats upp i så många omgångar att ingenting borde finnas kvar.

Men så äntligen. Nu jävlar. Åter en Uppgift. Och den här gången är det inte någon intergalaktisk blådåre eller något ansiktslöst hot från andra sidan muren, utan en jordisk fiende av kött och blod.

"Vi hade ingen möjlighet att vara här innan det hände. Vi kunde inte stoppa det."

Nej. Men i dag, exakt ett år senare, är de mer närvarande än någonsin, Spider-Man, Captain America, Thor, Fantastiska Fyran och hela gänget. Beredda att sparka terroriststjärt var än i världen den sticker fram sitt skäggiga nylle. Beredda att gå in i Irak.

De är här nu. I förebyggande syfte.

NIKLAS DARKE

Mer läsning

Annons