Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veteraner tillsammans igen

/
  • Bandet som spelar i kväll består av Kurt Järnberg, trumpet, Roland Keijser tenorsaxofon, Thomas Jutterström piano, Kurt Andersson kontrabas och Leif ”Gus” Dahlberg trummor. De spelade tillsammans under åren 1967-1968 och har nu återuppstått.

I kväll startar vårsäsongen på Ludvika jazzklubb. Först ut är Kurt Järnberg – Roland Keijser kvintett som åter samlat styrkorna efter drygt 40 år.

Annons

– Det som utlöste att vi började spela ihop igen var att Kurt producerade en skiva med gamla inspelningar från 60-talet. Då fick vi lust att spela tillsammans igen, säger Roland Keijser, saxofonist med rötter i Grängesberg.

– Det är väldigt roligt, det är en speciell känsla i gruppen. Vi spelar i stort sett samma repertoar som för 40 år sedan, även om det har trillat in en och annan ny låt.

– Det är väldigt skoj att spela i Ludvika också. Jazzklubben har varit väldigt välkomnande. Det blir många glada återseenden.

Jazzen var Roland Keijsers första musikaliska kärlek, men spektrat kom att breddas allt mer. 60- och 70-talen kom med en ny tidsanda och nya influenser och både svensk folkmusik och utomeuropeisk musik kom att prägla honom alltmer. Inspelningarna av svensk folkmusik med fiolspelmannen Anders Rosén var banbrytande.

– Det var omtumlande år, det kändes trångt att bara hålla fast vid renodlad jazz, även om det också alltid funnits med.

På senare år har han intresserat sig för bland annat nordafrikansk musik och har vistats mycket i Marocko. Och den svenska folkmusiken finns fortfarande med.

– Jag har spelat på duo med trumslagaren Raymond Strid. Det är väldigt fria improvisationer, men ofta är det med svensk folkmusik som grund. Det blir ett något annorlunda saxofonspel med Kurt Järnberg.

Mer läsning

Annons