Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ve- mod, med eget sound

Annons

Trots att det är ganska mycket folk som letat sig till Mickes Pub & restaurang dagen före valborg så känns det ganska tomt framför scenen när Basically the Same från Falun/Hedemora går på.

Bandet spelar lite sorgsen pop, med ganska mycket tyngd i botten och bra dynamik. På toppen svävar de båda sångerskornas intrikata stämsång.

Det är inte gott om plats på scenen och bristen på belysning gör att det känns lite murrigt. Det är säkert en av delorsakerna till att Basically the Same är lite stela och försiktiga. Gitarristen är den som mest bjuder på sig själv (och på ett bra gitarrspel).

Materialet håller hög klass och greppet att ibland ta in en trumpet är en bra idé som lyfter helheten. Det finns förvisso tillfällen då bandets koncept går på tomgång och låtarna flyter in i varandra. Men just när det börjar bli lite segt så fyrar de av sina sista två låtar, som visar sig vara setets bästa. Den vackra Feel? och en snabbare och rockigare låt som bryter av på ett välkommet sätt.

TED kommer från Stockholm, men vissa av medlemmarna har kopplingar till Hedemora. De är betydligt mer rutinerade och har, det märks, varit väldigt flitiga på livescenen. Det visar sig inte minst genom att de inte låter sig nedslås av att publiken glesnar ju längre kvällen går. De gör sitt bästa oavsett.

Även de spelade pop med en vemodig klangbotten. Lite väl smörigt emellanåt, men oftast håller de sig på rätt sida av gränsen, mycket beroende på den energi som de utstrålar. Låtarna är mycket välsnickrade, med små sköna detaljer, gitarrslingor och bra refränger. Sångaren har en röst som passar väl in i sammanhanget och är lite lagom pretentiös i mellansnacken. Till de bästa låtarna hör 15 minutes och framför allt Let Me Fall.

Det är svårt att bedöma vad som kommer att hända med TED framöver. Helt klart är att de siktar mot stjärnorna. Kanske tar de sig i alla fall till trädtopparna.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons