Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vart tog alla historiska kvinnor vägen, Hansson?

Annons

Litteratur | lyrik

SENECAPROGRAMMET

Gunnar D Hansson

Albert Bonniers förlag

Den romerske filosofen, läraren, dramatikern och författaren Seneca d y föddes omkring år fyra i nuvarande Spanien och tvingades, på grund av polititiska omständigheter, av Nero att begå självmord år 65.

Dödsmedvetandet är ett centralt tema i hans skrifter, och andra som genom tiderna skrivit om döden är Urban Hjärne, Robert Creely, Cicero och Stagnelius. Samtliga omskrivs i Sceneaprogrammet, bland många fler - det fullkomligt vimlar av referenser.

Därför är det här mer en litteraturvetenskaplig utflykt än diktsamling. Gunnar D Hansson plockar obekymrat ur litteraturhistorien för att belysa olika teman. Dikter varvas med anekdoter och anteckningar vilket ger en något populärvetenskaplig touch. Dödstemat är, precis som hos Seneca, genomgående. Seneca skrev att all konst imiterar naturen, och döden är en del av den naturligheten.

Trots det varierade plockandet genom tidsepoker och stilar så har Hansson totalt utelämnat en aspekt - kvinnliga författare. Män och åter män fyller sidorna och gestaltar tillsammans den västerländska litteraturhistorien genom epokerna.

Det ger boken en orättvis svaghet - även om det inte är fråga om någon exakt historiebeskrivning är det en smula märkligt, minst sagt, att Hansson inte låtit sig influeras av en endaste kvinna.

Språket är fullastat med analogier och informationer och kräver en del av den läsare som verkligen vill hänga med i referenserna. För den som nöjer sig med att låta sig läras under läsning kan det vara intressant att bara läsa Hanssons anteckningar om Ernst Wigforss jordfästning eller påstådda likheter mellan Lord Byron och Knut Hamsun. Det har ett visst underhållningsvärde och behöver inte bli mer svårsmält än vad man själv gör det till. Lite populärvetenskapligt sådär. Fast nästan helt utan kvinnor.

KARIN JANSON

Mer läsning

Annons