Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårt län har fått ett unikt filmråd

Annons

I går samlades ett 20-tal representanter från olika instanser i Dalarna som är intresserade av att vara med i Dalarnas filmråd.

Rådet ska enligt planen fungera som rådgivare och språkrör för dalafilmen, både för att skapa ny film och bevara kulturhistorisk film. Filmrådet kommer att verka som en paraplyorganisation för exempelvis Film i Dalarna, Dalarnas museum, Högskolan Dalarna och Filmarkivet i Grängesberg.

- Vi ska fungera som opinionsbildare och påtryckare inom film och media. Vi vet att det inte är någon lätt uppgift att få pengar till film. Men nu har filmen i länet en egen enhet, säger Inge Jonsson.

- Den enda i sitt slag i landet, såvitt jag vet.

Varje organisation eller företag som vill vara med kommer att få betala omkring 1 000 kronor i medlemsavgift per år och det är så filmrådet ska gå runt ekonomiskt. Enligt Örjan Hamrin finns det uppemot 60-70 potentiella medlemmar i länet.

- Just nu har vi inte en enda krona i pengapungen, säger Inge Jonsson.

- Men Dalarna har ju många mindre produktionsbolag som säkert är intresserade, och ljud- och bildproducenter, dessutom många fria filmare. Vi har så olika inriktningar inom film i Dalarna.

Inge Jonsson har valts till filmrådets ordförande. Han är fortfarande chef för Film i Dalarna, men går i avtalspension efter nyår, något som Örjan Hamrin beskriver som positivt.

- Det var lite av tanken, att ha en oberoende person som ordförande, säger Hamrin.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons