Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårt enda folkhelgon fyller 700

Annons

Birgitta Birgersdotter från Finsta i Roslagen fyller troligen 700 år i år. Exakt vilket datum finns det inga uppgifter om. Hon dog i alla fall ungefär 70 år senare i Rom. En imponerande ålder för en mor till åtta barn på 1300-talet som giftes bort vid 13 års ålder.

I brist på bättre uppgifter så firas hennes jubileum på många håll i landet under 2003.

Under våren kommer boken "Birgitta av Vadstena. Pilgrim och profet 1303-1373" sammanställd av redaktörerna Per Beskow och Anette Landen, en annan Birgitta-bok, har redan kommit ut, hon blir frimärke och i Vadstena där birgittinerordens första och förnämsta kloster ligger hålls ett veckolångt födelsedagskalas med start den sista maj.

Även i Falun finns ett Birgittakloster, dock tillhörande Birgittasystrarnas orden, en modern birgittinerorden som grundades 1911.

Så även i Dalarna uppmärksammas den heliga Birgittas 700 år. En seminarieserie om hennes liv ska hållas under våren.

Men redan i kväll kommer Dramatenskådespelerskan Margareta Byström (välbekant i rollen som Katarina Remmer i Rederiet) till Missionskyrkan i Falun för att spela en nyskriven pjäs av Agneta Pleijel: "Birgitta, 8-barnsmor, politiker och helgon".

Pjäsen har skrivits till jubileet på beställning av ett kristet studieförbund och turnerar nu på ett femtiotal platser i landet.

Och det saknas knappast dramatiskt stoff i berättelsen om överklassflickan från Roslagen som fick sin första uppenbarelse vid tretton års ålder, åkte till Rom och grundade vår enda svenska klosterorden.

Bara hennes förmåga att förvandla sina uppenbarelser till dagspolitik är historisk. Under sin relativt långa levnad lyckades den heliga Birgitta med att tvinga tillbaka den dåvarande påven från sin exil i Avignon till Rom. I år lyckas hon dock sämre. Den nuvarande påven har avböjt att besöka Vadstena under jubileet, med hänvisning till sin klena hälsa.

1999 utnämndes hon av påven i Rom till ett av Europas tre skyddshelgon.

Historien berättas till tonerna av nykomponerad musik av Mattias Wager som i Falun framförs av Lars Moberg.

MARTIN AAGÅRD

Mer läsning

Annons