Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vart är vetenskapen på väg?

Annons

litteratur |

science fiction

Passagen

Michael Crichton

övers: Kjell Waltman

Richters

Vad skulle hända om...

Där finns själva utgångspunkten för Crichtons romaner. Vad händer om dinosaurierna får liv genom modern bioteknik och återvänder till nutiden? Vad händer om ett moln av minidatorer i molekylstorlek får liv och börjar tänka själva?

Michael Crichton har med över 100 miljoner sålda böcker lyckats beröra någonting hos en ofantligt bred publik.

Under en utgrävning påträffar en grupp arkeologer ett nödrop från trettonhundratalet. Kruxet är att meddelandet kommer från expeditionens egen professor som är försvunnen sedan en tid tillbaka.

Spåren till professorns försvinnande leder tillbaka till högteknologiföretaget ITC, som specialiserar sig på att utveckla datorer baserade på kvantteknik. Tekniken gör det möjligt att resa i tiden. Professorn är fångad i trettonhundratalet och arkeologerna har de kunskaper i språk och sedvänjor som behövs för att orientera sig i denna annorlunda värld. Tekniken är dock fortfarande outvecklad, så arkeologerna har begränsat med tid på sig att hitta professorn.

En kamp mot klockan och farorna hos en våldsam tidsålder börjar.

Crichton är rasande skicklig på att utnyttja fascinerande problemställningar i vetenskapens frontlinjer. Det är science fiction med väl underbyggda vetenskapliga resonemang och med båda fötterna tryggt förankrade i den vardagliga myllan. Därifrån öppnar han hisnande perspektiv.

Det fungerar som en delikatess för intellektet och ger thrillern en extra dimension.

När arkeologerna konfronteras med medeltiden och de nya villkoren för tid och rum, tvingas de anpassa sig till radikalt annorlunda livsbetingelser.

Det riktigt effektiva spänningsmomentet är att Crichton demonstrerar hur formbar existensen är och kittlar fantasin med vad det kan innebära. Låt oss kalla hans romankonst för en slags naturalistisk science fiction.

I sitt litterära laboratorium framstår han som en vetenskapsman och schaman. Med Crichton färdas man rakt in i framtiden och det är ett sant nöje att göra resan.

ANDERS LAGERQUIST

Mer läsning

Annons