Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värmländsk storfilm när Lagerlöf fyller 150

/
  • Bilr film. I november 2008 är det 150 år sedan Selma Lagerlöf föddes. Värmland storsatsar på jubileet, bland annat med en ny film.

Annons

I Värmland ska filmarna bygga upp det gamla Mårbacka som Lagerlöfs älskade födelsegård såg ut när hon var liten, innan hon byggde om den efter faderns drömmar.

- Selmas minnesböcker räknas till de bästa i litteraturhistorien, säger filmproducenten Regner Grasten.

Det nya produktionsbolaget Filmfabrikken som nyligen presenterades i Cannes, har Selma bland sina första projekt.

- Det genialiska med böckerna är att de tar avstamp när hon var 14-15 år och redan var helt klar över att hon ska bli författare. När hon skrev dem var hon en gammal kvinna som vävde ihop sina minnen med ren fiktion. De är fulla av lögner. Berättelser som hon hört av sin farmor vävdes ihop med pappans tragiska liv och bildade dessa fantastiska minnesböcker.

Filmens budget ligger på 20-25 miljoner kronor och premiären ska ske i november 2008 då Lagerlöf skulle ha fyllt 150 år.

- Jag håller Selma Lagerlöf som en större författare än Astrid Lindgren. Aggressiviteten, djupet och grymheten i hennes böcker gör henne till litteraturens Ingmar Bergman, säger Grasten.

Några skådespelare är ännu inte klara. Den gamla Selma har en mycket liten roll i filmen, så Filmfabrikken ska nu söka två eller tre unga Selmor, omkring fyra, sex och fjorton år. (TT Spektra)

ERIK HELMERSON

Mer läsning

Annons