Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vården sedd inifrån i nytt projekt

Annons

Nu visas konstnärernas resultat i Falu lasarett, gamla "inskrivningen".

-Personliga möten ger ökad ömsesidig förståelse, tror Suzanne Lazar från Kommunal Dalarna, ledare för projektet.

Tre dalakonstnärer har arbetat i varsin lasarettsmiljö, där de både har berättat om sin egen verksamhet och praktiserat bredvid köks- och vårdpersonal.

Falukonstnären Malou Backman-Nilsson har arbetat med kameran i hand och kökspersonalen på Falu lasarett har engagerat sig och kommit med synpunkter. Hennes foton handlar om livet i köket, det praktiska och handgripliga, stressen och kamratskapet.

Mora lasaretts strokeavdelning har besökts av Mats Lodén, Insjön. Han har gjort en flerdelad träskulptur med en sängliggande patient, tunn och hjälplös mellan vakande figurer, en stadig betraktare, en annan lika diffus som den bortflyende friska vardagstryggheten.

Falukonstnären Anna Fjällbäck ställer ut emaljer i utskurna former som bildar lekfulla mönster på väggen, men vid närmare påseende visar det sig vara närgångna screenade bilder från kroppens olika delar; ryggrad, höftleder, ben. Vi konfronteras med det sällan berörda, det utbytbara och sköra.

Konstnärerna var anställda två månader på 90 procent och projektet finansierades bland annat av landstinget, Kommunal samt Statens kulturråd, som står för merparten av pengarna:

-De vill stimulera konstnärer att arbeta med pedagogiska inslag. Konstnärerna som inbjudits har tidigare visat intresse för att arbeta på arbetsplatser, säger Suzanne Lazar.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons