Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vardagskonst för alla

Annons

En effektfull samling sotiga gärdsgårdspinnar som sticker upp i gräset. Oväntade inslag i affärernas skyltfönster. Den som håller ögonen öppna kan ta del av en annorlunda konstutställning genom att gå en runda i centrala Leksand i sommar.

Det är tredje året i rad för utställningen Konst på Leksands Noret, och nytt för i år är att det inte bara är skulpturer som ställs ut utan också stafflikonst. Några butiker har lånat ut sina skyltfönster och gjort det möjligt, eftersom sådan ömtålig konst inte kan placeras utomhus. Dessutom deltar fler konstnärer än tidigare.

Konstprojektet är ett samarbete mellan yrkesverksamma Leksandskonstnärer och kulturförvaltningen och pågår fram till mitten av september. Enligt kulturchef Anna Svensson ska Leksandsbor och turister kunna möta konsten i sin vardagsmiljö.

- Alla går inte på vanliga gallerier, på det här viset når vi folk som inte skulle få se konsten annars, säger hon.

Karin Stigsdotter Uusma på kulturförvaltningen menar att det också är ett bra sätt att få upp intresset för konst från kommunens sida.

- Så att den satsar mer på konstnärer, och konst i offentliga miljöer.

Konstnärerna Maria Oom och Mats Lodén står bakom de två installationerna med gärdsgård-

pinnar som finns bakom kulturhuset. Eller "pinnstallationer" som Mats Lodén säger.

- En grupp gymnasieelever hjälpte till. Vi åkte hit med ungefär 130 pinnar och kollade hur platsen såg ut och så bestämde vi sedan vad vi ville göra.

Den ena installationen gjordes runt en stubbe och den andra som målades med svart färg har fått namnet Vadå integration? Fritt fram för fantasin.

MARIA ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons