Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våra sjuckra ord

Annons

Klingar det inte lite smålarvig, rentav påhittad, slang från någon svensk pilsnerfilm över ord som lattjo, jycke och kalsningar? Medan ord som jiddra, tjalla och vischan klingar tvättäkta Stockholmsslang?

Kling eller klang, båda sakerna är fel, upptäcker jag i språkvetaren Gerd Carlings nya bok Romani i svenskan. Alla orden kommer från romani.

Romani i svenskan består till hälften ett lexikon över just romani i svenskan, medan bokens första hälft ger en språkhistorisk överblick. Det låter kanske som en angelägen kulturgärning - och det är det! - men det är än mer en tankeväckande och väldigt rolig läsning.

Många vet säkert att ord som gullig, tjej och tjabo har sitt ursprung i romani (tjabo var ett vanligt slanguttryck för kompis, tills ordet på 1960-talet blev synonymt med vår nuvarande kung). Själv hade jag dock inte en susning om att orden i första stycket ovan, plus andra för mig urstockholmska slanguttryck som pucko, mucka och bäng (både i betydelsen korkad och polis) ursprungligen kommer från romani. Liksom de numera spridda orden ball, pjuck och tuttar.

Varför romani bidragit med så mycket slang i svenskan tarvar en intressant förklaring som både innefattar en sociologisk studie över Sverige och ett försök att beskriva romernas tusenåriga historia som vandrande minoritet i Europa.

Vi vet ju ganska lite om romernas bakgrund. I filmen Latcho Drom (1993), som skildrar romernas historia genom musik och dans, antas som så ofta att den nordvästindiska delstaten Rajasthan är romernas ursprungliga hemvist, varifrån de utvandrade någon gång runt millenniumskiftet 1000. Men inte ens detta är särskilt säkert. Gerd Carling redogör trovärdigt för alternativa förklaringar. Dock hade jag önskat en mer utförlig djupdykning i detta spännande ämne.

Betänk slanguttrycket bystan, som för mig är evigt förknippat med Lena Nymans sketch som Söderböna i en revy av Hasse & Tage. Detta nedsättande ord för landet eller landsbygden har vandrat till svenskan, via romani, ända från Persien där ordet bustan betyder trädgård.

Onekligen ganska sjuckert.

Fotnot. Sjucker är också romani och betyder snygg eller vacker.

ÖRJAN ABRAHAMSSON

Mer läsning

Annons