Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vår tids dalmålare

Annons

Graffiti kan handla om att snabbt slå till och försvinna (Kilroy was here...) eller om att hänga med kompisgänget, dricka kopiösa mängder kaffe och rita roliga gubbar.

I höstas kunde man följa en het graffitidiskussion runtom i landet. Det pratades om nolltolerans, några kallade graffiti för rebelliskt klotter, medan andra såg det som den postmoderna kulturens kaotiska ordning.

Det finns ett 20-tal kända graffiti-crews (gäng) runtom i Sverige. Killarna i ett av landets mer kända crews kommer från Dalarna. De har målat graffiti i över tio år, från början var de ett tiotal och sju av dem är fortfarande aktiva. Gänget är väl känt i graffitikretsar och kommer ursprungligen från Säter och Borlänge, men är numera utspridda över hela landet.

Tidningen tog pulsen på en av medlemmarna i Dalarnas största graffiticrew.

När jag ringer upp Nils vill han först inte prata. Han anser att graffiti är en personlig sak och att det därför inte går att prata generellt om det.

- Graffiti är så smutskastat och oftast misstolkas det. Det är en skild värld som nästan aldrig blir positivt bemött. Vi har inget att vinna på publicitet över huvud taget och det är så pass litet i Dalarna, säger Nils och hänvisar mig till Perra Andersson, konstnär som ställt ut graffitikonst i Mora.

Men jag frågar ändå Nils varför det just är graffiti han håller på med och då ger han med sig och berättar lite mer.

- Det är så direkt, jag har inga kommersiella syften, jag är konstnär. Det spelar liksom ingen roll om det är på duk, papper, väggar eller byggnader.

Hur kan en kväll se ut när ert gäng träffas?

- En vanlig graff-kväll är alltifrån improvisation till långa förberedelser. Oftast träffas man på dagen och lyssnar på musik och dricker kaffe. Man snackar strunt och ritar och har skojigt. Visar vad man gör, vrider och vänder bokstäver och ritar roliga gubbar. Jag själv försöker inte ta allt på så stort allvar. Jag skulle lika gärna träffa kompisarna och ha syjunta.

Är du nervös när du är ute och målar?

- Innan man går fram brukar det kännas nervöst, men det ska det göra, som idrottsmän säger. Men när man står där kommer oftast ett lugn, man tappar tid och rum liksom, som när man ritar hemma eller målar en tavla.

Hur lång tid brukar det ta att göra en piece (målning)?

- Det tar oftast 20-60 minuter om den ska bli fräsch och när man kör en piece så är man ganska lugn, det gäller att ha uppsikt så ingen kommer bara.

Vad är det som är så intressant med just graffiti?

- Att jag kan bestämma själv vad som ska stå på en byggnad. Folk är rädda för att man ska tycka något annat. Vissa tycker att en tag är lika med terror och känner sig antastade. Personligen tycker jag att det är rätt kul.

Vill ni förmedla något politiskt budskap med era målningar?

- Personligen är jag inte politiskt engagerad. Vi gör humoristiska grejor. Driver med oss själva och fjantar oss, det är kul.

Är graffiti anarkistisk konst/en protest mot samhället?

- Jag är ganska självisk och gör det jag känner för. Det roliga är att folk kan ta en tag så personligt. De blir upprörda över ett par streck på en vägg, det finns viktigare saker att tala om, sen får man kalla mig anarkist eller vad man vill.

Var kan man måla lagligt?

- Hos företag eller privatpersoner som uppskattar konsten. Ibland åker man till andra ställen i Sverige där man har lov att måla fritt, till exempel i Norrköpings hamn, där finns stora fina ytor.

Och i Dalarna?

- De har byggt en ramp i Ludvika och i Mora finns det en lång vägg som kommunen har fixat. Sedan finns det en gammal fabrik i Vikarbyn utanför Rättvik där man får måla, och det är kul för då kan man stå och göra lite mer avancerade grejor. Det är riktigt bra i stället för att springa runt själv på stan och tagga.

Tycker du att graffiti är konst?

- Det finns många likheter mellan konst och graffiti, skillnaden är väl att graffitin är direkt ickekommersiell. Båda kan ju vara sociala och politiska. När något är kreativt spelar det ingen roll vad man gör, bara man har kul. Jag gillar inte negativa saker som knark och reklam som påverkar folk.

Hur många är aktiva inom graffitin i Dalarna?

- Det kanske finns runt 15-20 aktiva, annars är nog runt 50 personer inblandade. Men det kommer mer och mer i och med Internet och så.

Anser du att graffiti hör ihop med hiphopkulturen?

- Graffiti är en så personlig grej, jag kan bara tala för mig själv. Vi som håller på har inte alls samma kontaktnät som man har inom musiken. Graffitin föddes i Philadelphia innan hiphopmusiken fanns. Graffiti är en grej som hiphopen har tagit till sig och det är många hiphopare som håller på med graffiti.

Hur får man tag i rätt färger?

- Färgen kan man köpa på vilken mack som helst. Den är egentligen avsedd för bilar, och det finns fler kulörer än vad som borde finnas. Sedan finns det sprayburkar och en livsstilsmarknad som är gjord för just graffiti.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons