Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Var åttonde man köper sex"

Annons

Domare och advokater som åker fast med byxorna nere. Jurister som håller varandra om ryggen, men också en driven åklagare med rättspatos.

Säkert kommer hon få skit från vissa advokater, tror Katarina Wennstam. Men hon är inte orolig. Hon som står utanför juristvärlden har en annan möjlighet att peka på fördomar och attityder som lyser igenom rättsväsendet.

Just det har hon med stor framgång gjort i två reportageböcker, de uppmärksammade Flickan och skulden och En riktig våldtäktsman.

En noggrann genomgång av våldtäktsdomar avslöjade en unken syn på kvinnors sexualitet i de svenska domstolarna och lade grunden för en tung samhällsdebatt.

Nya boken heter Smuts och är Katarina Wennstams romandebut. Temat är fortfarande sexualbrott, men nu är målet att underhålla.

Hon vill skriva spänningslitteratur med ett mervärde och hoppas att berättelsen om högt uppsatta jurister som köper sex ska kittla - men helst också lämna en besk eftersmak.

-Kan läsarna få några ahaupplevelser när det gäller hur rättsväsendet ser på sexlagen och hur en sex- köpare ser ut, då är jag nöjd.

- I underhållningslitteraturen finns en bredare publik. Ofta förväntas läsarna inte vilja ha något annat än snabba storys.

-Men det är förmätet att tro att folk inte kan sätta sig in i komplicerade samhällsfrågor samtidigt som de läser en spännande deckare.

I centrum står familjen Wahl: den framgångsrika advokaten Jonas, hans likaledes framgångsrika hustru Rebecka, tv-producent, och deras två barn. Rebecka lägger den mesta energin på det perfekta hemmet.

Jonas är på väg att slå igenom som kändisadvokat när han kommenterar en uppmärksammad rättegång i tv.

Men den välputsade fasaden är just en fasad. Samma bordellhärva som Jonas Wahl kommenterar är han i högsta grad en del av.

Till skillnad från Katrina Wennstams tidigare böcker ligger ljuset den här gången inte på de utnyttjade kvinnorna, utan på männen som köper sex.

-Vi pratar om trafficking som ett problem på andra sidan Östersjön. Det är enklare att se onda hallickar i Baltikum än den enorma efterfrågan på hemmaplan. Vissa undersökningar visar att var åttonde svensk man någon gång har köpt sex.

Katarina Wennstam vill inte göra Jonas Wahl till en best. Han är en duktig advokat med patos och sexmissbrukare. Han köper sex för att dämpa ångesten, samtidigt som det dåliga samvetet äter upp honom inifrån.

-Sexköpare är inte onda. Sexmissbruk är väldigt utbrett och går ofta hand i hand med sexköp. Inga män kan inbilla sig att sexköp sker på lika villkor.

En rå, sexuell kultur i slutna manliga sällskap fungerar som en inkörsport för advokaten Jonas Wahl.

En obehaglig scen handlar om hur han i lumpen fotograferar ett övergrepp på en kvinnlig strippa, en hel grupp män som alla deltar på olika sätt.

Senare, under FN-tjänsteman i Sarajevo, går han för första gången till en prostituerad. Precis som de andra, manliga, FN-medarbetarna.

-I helt manliga miljöer - som juridiken, det militära och FN-tjänstgöring - tror jag tyvärr att beteenden kan hetsas fram.

-Jonas vill egentligen inte gå på horhus, men det blir normaliserat när alla gör det. Därmed inte sagt att man ska ta ifrån dem deras personliga ansvar.

Så gott som alla händelser i boken har en verklig grund.

I domstolsprotokoll, polisutredningar med mera finns de - domaren som köper sex, sprängda bordeller och utnyttjade kvinnor från öst.

- Brott mot kvinnor och barn ses ofta som något som hör till den privata sfären. Om män vill gå till prostituerade eller om kvinnor blir våldtagna i hemmet ska samhället inte lägga sig i.

- Brott mot kvinnor kvalar aldrig in i samma liga som väpnat rån eller mord män emellan. Det finns alltid otroligt många ursäkter och förmildrande omständigheter.

ELIN VIKSTEN /TTSPEKTRA

Mer läsning

Annons