Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänner möttes på Sångs

Annons

När recensenter som tyckte sig höra Fröding i Karlfeldts dikter nämnde det tog Karlfeldt illa vid sig. Men Fröding var före Karlfeldt med att välja en provins till sitt litterära universum, före med några av de teman som Karlfeldt kom att använda.

De umgicks också, läste varandra. Karlfeldt lät Fröding göra marginalanteckningar i diktutkast. När Fröding vårdades för alkoholism och sinnessjukdom brukade Karlfeldt besöka honom.

Ett Fröding/Karlfeldt-tema för en konsert på Sångs i Sjugare är därför naturligt. Promenadkäppen Fröding gav Karlfeldt fanns på plats. Lars Hjertner och Håkan Hagegård gestaltade Karlfeldt (i dennes egen kostym från 1922) respektive Fröding i ett musik och recitationsprogram med visst agerande och i vilket Katharina Frogner-Kockum också hade en roll.

Jag har inte hört Frogner-Kockum så många gånger, men tror mig kunna påstå att hon utvecklats ordentligt på senare tid. Hon hade själv tonsatt Vårlåt.

I ett rikt program minns man hur Hagegård skickligt varierade sin recitiation i En morgondröm (just den som föranledde sedlighetsåtal mot Fröding 1896), hur innerligt och övertygande Hjertner behandlade Den långa sommarn och hur pianisten Elisabeth Boström plockade två frodiga Frösöblomster.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons