Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välskrivet om ensamhet och kollektivism

Annons

Med språklig fingertoppskänsla fångar Sofia Nordin i sin debutroman Utanmyr det undanglidande och hotfulla i mänskligt samliv. Den handlar om ett kollektiv långt norrut i Sverige. Skog och myrar gungar inpå knutarna medan en grupp unga människor försöker hålla sorg och övergivenhet ifrån sig.

Deras omsorg om varandra och om den miljö de tagit sig för att värna är lika bräcklig som deras drömmar om det alternativa livet, det som säger nej till utnyttjande av naturresurser och människor.

Katalysator i gruppen är Johanna. Hon inlemmas efter att en valborgskväll i Stockholm ha mött och känt dragning till den karismatiska Susanna, kollektivets centralgestalt.

Sofia Nordin har redan visat fötterna som ungdomsförfattare. Hennes debutbok Äventyrsveckan vann 2002 barnbokstävlingen Berättarglädje och har i sommar gått som sommarlovsteater i Sveriges Radio.

När hon nu skriver för vuxenvärlden har hon valt att ge sin berättelse en smygande ton av olust. Den tar sig två uttryck. Dels finns den i Johannas karaktär. När denna inte får insyn i kollektivets hemligheter börjar hon rota och snoka bland medlemmarnas tillhörigheter, tjuvläser och tjuvtittar och tar sig in i låsta skåp och inser så småningom vad det avståndstagande hon känner beror på: Att hon har tagit en annan kvinnas plats, en kvinna som lämnat en man efter sig, men också en liten flicka som ligger begravd och hemlighållen nära husen.

Utanmyr handlar om sökande efter kärlek, trygghet och gemenskap. Den handlar om ideal som krossas av verkligheten, till exempel behovet av pengar. Den handlar om vilsen sexualitet, som söker sig åt olika håll och den handlar om hur inget egentligen är vad det synes vara.

Utländska bärplockare utnyttjas av idealisterna när kassan gapar tom.

Med dessa strandsatta medborgare från öst, varav en bara är nio år, tätnar tragiken och blir till slut så nattsvart att man hukar sig. Ännu ett barn och ytterligare en vuxen kommer att dö och grävas ner vid Utanmyr kollektiv.

Dess valhänta innevånare kommer att döpas om till Mördarkollektivet och även Johanna kommer att hamna bakom låsta dörrar medan de sekunder, minuter och timmar som utgör hennes liv rinner undan.

Välskrivet, uppfordrande och omtumlande! Javisst!

Men innehållet och de människor denna skrivarskickliga Sofia Nordin valt att skapa stöter bort mig.

Jag ryser och fryser efter att ha avslutat boken och lyckas inte ta till mig de tilltufsade gestalter som befolkar den.

INGER DAHLMAN

Mer läsning

Annons