Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välskriven debut av Söderberg

/
  • Alexander Söderberg, född 1970, är bosatt på Österlen och har tidigare arbetat som manusförfattare och dramaturg. Han debuterar som författare med Den andalusiske vännen, den första delen i en planerad trilogi. Foto: Malin Lauterbach

"En överraskande och andlöst spännande, tät och välskriven thriller på internationell nivå".
Det är Örjan Abrahamssons omdöme om Alexander Söderbergs debut Den andalusiska vännen.

Annons

Alexander Söderbergs redan omtalade thrillerdebut rivstartar med en vild biljakt där kulorna viner som i en klassisk, ohyggligt daterad B-deckare.

Denna klichéprolog får dock snart sin prosaiska förklaring. I en genre annars som kräver omgående snabba ryck, tar Alexander Söderberg tid på sig att veckla ut det komplicerade nät som vävar samman alla inblandande. Från vapensmugglare i Sydamerika, tyska gangsters, ryska maffiosos, en svenskandalusisk affärsman med tvivelaktigt rykte, topphemliga svenska poliser. Och en godhjärtad sjuksköterska från Stocksund.

När alla gestalter presenterats och alla trådar väl lagts ut, accelererar berättelsen rejält och jag förstår varför Den andalusiska vännen nämnts i samma andetag som tidigare svenska debutantstjärnskott. Sådana med osannolika förskott, rättigheter sålda till otaliga språk redan innan utgivningen.

Till skillnad från Jan Wallentins kraftlösa Strindbergs stjärna men i likhet med Lars Keplers Hypnotisören är Alexander Söderbergs Den andalusiska vännen en överraskande och andlöst spännande, tät och välskriven thriller på internationell nivå.

I romanens centrum finns sköterskan, ensamstående mamman Sophie Brinkman som lär känna den gåtfulle gentlemannen Hector Guzman, först som patient, snart som vän och kanske lite till, på Hectors favorithak, restaurang Trasten i Stockholm.

Sin förtrollande charm till trots är Hector inget guds bästa barn, utan en dubbelnatur och gangsterboss vars verksamhet hotas av såväl rivaliserande tyska kriminella som av den svenska, inte helt okorrumperade, polisen. Komplikationerna tilltar när en nyvärvad polis med personliga problem börjar löpa amok. Därtill drar en svensk vapensmugglare med sig skogstokiga ryssar in det alltmer våldsamma förloppet.

Mitt in i detta onda, amoraliska kaos kastas obönhörligen den barmhärtiga samariten Sophie, som egentligen inte har mycket val. Gradvis blir hennes bländande vita gestalt solkigare, delvis på grund av hennes, mot bättre vetande, attraktion till Hector. Hon kan, vill rentav inte, motstå honom.

Såtillvida är Den andalusiske vännen en tidlös saga om kampen mellan det goda och det onda. Och om hur lätt är det inte att försvära sig åt godheten, för den som aldrig utsatts för några frestelser. Romanen lär vara den första i en serie, så Sophies vidare vandring mot verklighetens så kallade realiteter, är sannolikt ett tema som kommer att vidareutvecklas.

Vad gör Den andalusiska vännen så betagande är Alexander Söderbergs fina känsla för miljöer och psykologiska skärpa, med undantag av berättelsens mer perifera och karikerade gestalter. Imponerande är inte minst hur effektivt och elegant han tråcklar samman romanens många trådar. Det är en hektiskt intensiv, uppslukande thriller. Rent lysande.

Alexander Söderberg bevisar en gammal sanning. En författare kan dra vilken skröna hen vill, bara hen gör det bra. Söderberg gör det förunderligt bra.

Mer läsning

Annons