Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldsskildringarna bränner sig fast

Annons

Till en början sålde dataspelet Postal 2 dåligt i Sverige, men sedan en handlare som importerat spelet åtalats för spridning av olagliga våldsskildringar ökade försäljningen dramatiskt.

Jag kommer att tänka på denna händelse efter att ha läst Thomas Harris nya thriller Hannibal-Upptakten. Boken innehåller våldsscener som är lika omöjliga att radera ur medvetandet som en del plågsamma bilder i tv:s nyhetssändningar.

Det jag skrivit hittills kan nog väcka en viss nyfikenhet. Kommer någon att avstå från att läsa boken om jag säger att den är dålig, eller blir effekten den motsatta?

På baksidan av boken meddelas att den första upplagan tryckts i 1,5 miljoner exemplar i USA och att den får filmpremiär i vår. Kannibalen och aristokraten Hannibal Lecter är redan välbekant. Nu kommer alltså bakgrunden till historien. Det luktar spekulation lång väg.

Vi får veta att Hannibal Lecter tillhör en gammal litauisk adelsätt. Under kriget gömmer sig hans familj undan nazisterna men upptäcks av ett gäng utsvultna plundrare.

Hannibal tvingas se på när plundrarna äter upp hans lillasyster efter att ha dödat resten av familjen. Den lille gossen blir stum av chocken och hamnar på ett ryskt barnhem. Där hittas han så småningom av sin farbror, greve Robert Lecter.

Hannibal får en gedigen uppfostran sedan farbrodern tagit honom till sitt gods i Frankrike. Särskilt viktig blir kontakten med styvmodern, japanskan Lady Murasaki.

Hon formar sin skyddsling enligt uråldriga höviska traditioner. Den superintelligente Hannibal lär sig japanska, läser Euklides Elementa och börjar så småningom studera medicin.

Men de onda minnena lämnar honom ingen ro, och han börjar leta efter sina plågoandar. Resten av historien bygger på klichéer.

De män som dödat Hannibals familj har märkligt nog också hamnat i Frankrike, där de ägnar sig åt vapensmuggling, sexhandel och andra former av illegal verksamhet.

Hannibal ställs ensam mot ett helt nätverk av sammansvurna skummisar. Han får användning för sina kunskaper i kampsport och anatomi.

Ändå blir Hannibals vendetta inte särskilt spännande. Alla vet att han klarar sig, eftersom dokumentationen från hans senare verksamhet i USA är så rikhaltig.

Filmen blir säkert lika spektakulär som När lammen tystnar. Våldsscenerna i boken är närmast skulpturala i all sin åskådlighet, men själv ångrar jag att jag läst den här smörjan.

Utstuderade skildringar av våld mot barn är inget som ett förlag med självaktning borde bidra till att sprida.

OLAVI HEMMILÄ

Mer läsning

Annons