Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad har Becker för nyårslöften?

/

Annons

PAPPALEDIG

....som nu blir i det närmaste osynlig i spalterna

Musikerna i Dalasinfoniettan gillar Tobias Ringborg och fick med sig ledningen för länsmusiken i att rekrytera honom som ny konstnärlig ledare. Valet som sådant är utmärkt. Tobias Ringborg kunde ha Entusiasmerande som mellannamn.

Visserligen framhölls Ringborgs specialkunskaper inom bland annat svensk musik och operagenren vid hans tillträde men någon väl utmejslad vision för hur Dalasinfoniettan ska arbeta och vad den ska spela presenterades inte.

Det är litet för löst i konturerna, anser jag. Vad vill länsmusiken med Ringborg? Vad vill Ringborg själv? Länsmusikchef Staffan Beckers svar på vad som är den kraftigt standardhöjda orkesterns nästa steg har ett något märkligt perspektiv: "Vad som var nästa steg besvaras ibland bäst med en blick i backspegeln."

Låt mig komma med några konkreta exempel på förhoppningar om hur länsmusiken kan utvecklas:

1. Vinterfest är länsmusikens konstnärliga fullträff. Den hålls i länets periferi, Ovansiljan. Det bor fyra gånger så många i Falun/Borlänge och där finns en kärnpubliken. Flytta inte Vinterfest, men öppna någon form av filial i Falun/Borlänge på samma sätt som gjorts med specialkonserter i Stockholm och Hamburg!

2. Gör något av Tobias Ringborgs operaexpertis i kombination med erfarenheterna av Spelman på taket! Sätt upp Cavalleria Rusticana och I pagliacci i avskalade versioner som åtminstone kan ges på de så kallade A-scenerna i Ludvika, Falun, Vansbro och Avesta. Marknadsför brett och spela flera gånger på varje ort!

3. Sök samarbeten för att göra en Mahlersatsning! Världens oftast framförda kompositör i konserthusen klingar i stort sett aldrig i Dalarna (en gång åren 2000-2010 tog en orkesterförening upp en av symfonierna). Anlita Pers Anna Larsson om någon av Mahlers symfonier med sångstämma blir aktuell! Hon ställer säkert upp mot någon form av motprestation för Konsertladan i Vattnäs.

4. Ge publiken vad den inte visste att den ville ha! Bifallet efter Shaker Loops, John Adams suggestiva verk från 1983, var väldigt starkt vid säsongsöppningen 2010. Självklart finns det modernistiska guldkorn som göms i ett massivt klassiskt utbud. Överväg en temavecka med samtida eller 1900-talsmusik, gärna i växelverkan mellan hela Dalasinfoniettan och flera mindre konstellationer!

5. Var hela Dalarnas orkester! När Dalasinfoniettan eller delar av den kommer ut i bygderna till bystugorna blir det en happening i sig. Dalasinfoniettan har goda möjligheter att bli bättre förankrad i medvetandet hos dem som inte vanligtvis går på konserter.

Och eftersom Staffan Becker när Tobias Ringborg presenterades sade "vi ska försöka tänka djärvt och utmana orkestern" har jag goda förhoppningar om att något eller några av mina förslag blir verklighet de kommande säsongerna.

Mer läsning

Annons