Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uusmann ny ordförande

Annons

Enligt Anders och Emma Zorns testamente, efter vilket Zornsamlingarna 1942 överlämnades till svenska staten, kan bara statsråd och före detta statsråd bli styrelseordförande.

Ines Uusmann, bosatt i Karlskrona där boverket ligger, tackade med glädje ja till att efterträda Bengt Göransson (som förutom Zornsamlingarna haft styrelseuppdrag för FFF och Dalhalla).

- Det känns väldigt ärofullt. Jag är jätteglad, säger Ines Uusmann till Blekinge läns tidning.

Zornsamlingarna omfattar Zorngården, Zornmuseet, Zorns gammelgård och textilkammare samt Gopsmor.

Zorngården är makarna Zorns hem som det såg ut när Emma Zorn dog 1942 - ett mycket särpräglat byggnadsverk med inspiration från engelsk och svensk arkitektur. Där märks särskilt möblerna, både de gustavianska och de från Karl Johan-tiden, och de möbler som Zorn själv ritade.

Zornmuseet invigdes 19 år efter Anders Zorns död och visar hans oljemålningar och akvareller, etsningar och skulpturer i trä och brons. Där visas delar av den stenrike Zorns stora konstsamlingar. Förutom silversamlingen konst av Liljefors, Josephson, Wahlberg, Courbet, Tintoretto, Rodin och Rembrandt.

Zorns gammelgård, anlagd 1914, har landets största samling av mycket gamla trähus. Fyra är från 1300-talet. Bredvid Zorns gammelgård uppfördes 1993 Zorns textilkammare för att kunna visa delar av makarna Zorns stora samling av allmogetextilier. Gopsmor var Zorns kombinerade fiskarstuga och vildmarksateljé.

- Han är en nationalkonstnär. Jag tror inte man har förstått hur stor han var - en megakändis och världskänd. Jag ska ge stöd åt ledningen, hjälpa till där jag kan, men inte lägga mig i den dagliga verksamheten, säger Ines Uusmann.

Mer läsning

Annons