Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utomhusbio i Dalarna

Annons

Utomhusbiograf och workshop i tält ska locka filmintresserade i fem dalakommuner de kommande dagarna. I skymningen visas ny estnisk spelfilm på storduk. I kväll onsdag får Bjursås besök av den så kallade Kinobussen. Det annorlunda filmprojektet kommer från Estland och har drivits i hemlandet i tre år med stor framgång.

Den 28 augusti rullar Kinobussen vidare till Ludvika. Den 29 augusti kommer den till Leksand, den 30 augusti till Vansbro och den 31 augusti till Mora.

- Den ursprungliga idén har varit att stimulera filmintresset på landsbygden, säger Helle Sussi, Estniska institutets filialchef i Sverige. Projektet stöds av estniska staten och det är Estniska institutet som tagit Kinobussen över till Sverige, där den går på en landsomfattande turné.

Kinobussen är bemannad med ett dussintal filmintresserade, som varje kväll slår upp sina tält på en ny plats.

I Bjursås reses tälten på skolans idrottsplats. Filmvisningen inleds mot kvällen.

I ett av tälten visas animerade filmer och kortfilmer för olika åldrar. I det andra tältet anordnas workshop.

- Det är meningen att unga ska få pröva på hur det känns att arbeta med film, säger Helle Sussi. Deras filmsnuttar visas sedan under kvällen mellan allt annat.

Det här är ett familjeevenemang. En av kvällens långfilmer är en estnisk ungdomsfilm: "Arabella, sjörövardotter". Kvällens huvudfilm för vuxna visas senare på utomhusduk: "Namn på marmortavlan". En film som väckt stort intresse i Estland.

Musiker från Estland deltar under hela kvällen.

Kinobussen är en specialdesignad ombyggd rysk buss av modell GAZ 53, med ett rart ålderdomligt utseende - på samma gång en symbol för en gammaldags kringresande filmvisningstradition och en representant för den moderna synen på konst och digital teknologi.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons