Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Urflippade rytmer

Annons

Bandet bildades 2000 som en trio. Efter något år av idogt låtskrivande hoppade medlemmen Hannes på tåget och han hade förutom ett knippe egna låtar också med sig riktiga synthar.

De övriga medlemmarna - i dag totalt sex till antalet - droppade sedan in med något års mellanrum.

- Vi hittade Frej på Emmabodafestivalen. Han stod och freestylebattlade med två killar på campingen, säger Joakim "Beebop" Nybom.

Frej bokades till en spelning i Slagsmålsklubbens ursprungliga hemstad Norrköping. Han skulle hänga i stan ungefär en vecka, men blev kvar i ett halvår. Då var det bara naturligt att han blev medlem i bandet.

- Första släppet var en sjua som han rappade på, säger Joakim.

Den var en specialare och sedan dess har rappen utgått. Nu är det främst instrumentala grejer som gäller.

- Men vi försöker att hitta en väg till mer vokalt. Vi håller på att resonera oss fram till hur det ska gå till, säger Kim Nilsson.

Musiken är tämligen urflippad och elektronisk med låttitlar som Terror Flynn OK och Kom Igen Kommissarien. Låtar görs ofta i samma stund de spelas in.

Av en konsert kan man förvänta sig allt möjligt.

- Dans - härligt spontan. Ligger det något kul i logen brukar vi ta med det på scenen, säger Joakim Nybom.

- Förut slog jag Frej i magen när vi körde låten Hit me hard, men det har jag slutat med. Det gjorde så ont. Jag lärde mig väl att slå bättre.

Bandet har gjort två omtalade spelningar på Arvikafestivalen. Båda tämligen kaosartade. Till den andra uppmanade de folk att max ta med sig en kompis till konserten.

- Då slog vi publikrekord på den scenen. Det var massor av folk som fick stå utanför, säger Kim Nilsson. Det var en mustig spelning.

Det ligger en hel del tankeverksamhet bakom Slagsmålsklubben, men någon klar filosofi är inte lätt att ringa in.

- Jag kommer bara på jättedåliga citat. "Sparka på dem som ligger, för de kan inte sparka tillbaks", säger Kim Nilsson.

- Det kanske inte är så bra, säger Joakim Nybom.

En sak som de kan enas om, efter att ha tillbringat lite tid i närheten av Ornässtugan, är "akta er för hatet från danskarna".

- Det är något som alltid hängt med...

Frej har vid sidan av SMK, tillsammans med ett par andra, gjort en cover på en Björk-låt som kommer att vara med på hennes kommande remixplatta.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons