Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppstickare från Leksand

Annons

Karin tilldelades nämligen 2001 års slöjdarstipendiet i samband med årliga utställningen Slöjd*jul, som är ett samarbete mellan Nordiska museet och Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund.

Därmed fick hon möjlighet att under året fördjupa sig i museets magasin för att studera föremål och tekniker.

- Det här var en fantastisk chans att få ta del av den guldgruva av mönster som finns på Nordiska museet, säger Karin Kahnlund.

Karin är specialist på tvåändsstickning, som hon ofta använder som vacker avslutning på sina tröjor.

- Tvåändstickningen lockade mig in i en ny värld, säger Karin, som mötte tekniken 1984. Den ger oändliga mönstermöjligheter som aldrig tycks ta slut.

Mönstren, främst i hennes tröjor, är inspirerade av traditionella plagg. Hon har också experimenterat med broderier på stickat, där förlagan är 150-åriga festvantar från Dalarna.

- Jag hade bestämt mig för att studera hela Sveriges stickmönster. Att jag ändå hamnade så mycket i Dalarna, och framför allt Gagnef, är kanske inte så konstigt ändå, eftersom vi har en så rik skatt på området.

Själv ser hon sig som en traditionsbärare. Samtidigt är hon entusiastisk över experimentglädjen som demonstreras i Nordiska museets utställning.

Karin, som själv utbildats hos Handarbetets Vänner, är också glad över att få sprida sina kunskaper vidare till en ny generation.

En av de yngsta eleverna är Sofia Bylén i Hedemora, som följde med mamma och mormor till en veckoslutskurs som Karin höll i tvåändsstickning.

- Hon snappade direkt och utvecklar snabbt och ohämmat egna mönster. På söndag ska Karin och Sofia demonstrera sina konster tillsammans på Nordiska museet.

Karin Kahnlund satte upp egna mål under stipendieåret. Hon ville arbeta i samma garn i begränsad färgskala och göra en sammanhållen kollektion som går att omsätta i produktion. Karin har egna företaget Uppstickaren med verkstad i centrala Leksand.

Färgrikedom och mönsterglädje präglar även den övriga utställningen "Stickat", som knyter samman historia med ny design. Elva moderna formgivare visar i egna montrar upp sina högst personliga kollektioner.

Bland dem finns Elsbeth Lavold med sina vikingatida flätmönster och runor i relief och Lena Nordströms tröjor som är som akvarellmålningar. Helen Backlunds "kollektion Färg" är skapad för Sätergläntans butik. Anne Norins redan klassiska "landskapströjor" finns förstås med. Hittills finns 17 stycken.

Och Katarina Breiditis piggar upp med otyglat fantasifulla plagg, som "raggsocksstövlar" i rött med stilettklackar.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons