Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprop mot P&L

Annons

Avsändaren presenterar sig i ett pressmeddelande som "den nybildade organisationen Nätverket för kulturell mångfald i Borlänge".

Nätverket har fem medlemmar och dess kontaktperson kallar sig för John Bye. Enligt skattemyndigheten finns ingen med det namnet i Borlänge och det visar sig mycket riktigt vara en pseudonym.

-Jag vill inte tala om vad jag heter eftersom jag umgås i kretsar kring Peace & Love. De verkar inte vara öppna för kritik, säger han.

Kritiken går ut på att festivalen svikit sina ideal genom att boka framför allt BWO, med Alexander Bard i spetsen. Denne har bland annat sagt sig hata humanismen och har en liberal inställning till narkotika och sexköp. Åsikter fjärran från Peace & Love-festivalens ursprungstankar, enligt uppropet. Festivalen uppmanas att "riva kontrakten" med schlagerartisterna.

-Vi vill få till en diskussion, säger "Bye".

Nätverket skriver också att man planerar att arrangera en egen festival i Borlänge, samtidigt som Peace & Love-festivalen.

-Men det blir nog mer en manifestation än en festival.

Peace & Love satsar i år mer än någonsin på seminarier och demokratifrågor-är det inte lite fånigt att hänga upp sig på tre bokningar?

-Det kan man tycka, men har man den satsningen så tycker jag att man skjuter sig i foten när man plockar dit någon som Alexander Bard.

Jesper Heed från P&L tar inte åt sig av kritiken.

-Vi är inte intresserade av att diskutera sådant-vi har fullt upp med festivalen, säger han.

Han står för de nämnda artistbokningarna och menar att de håller hög kvalitet inom sina respektive genrer.

-Vi tänker mångfald, bredd och helhet. Peace & Love handlar inte om att göra en creddig festival för folk insatta i alternativmusik. Förhoppningen är att ta hit både bredare och smalare band. På så sätt får alla varsitt köttben att tugga på-eller så blir man helvegan och stannar hemma, säger han.

-Och vill man opponera sig är det bara att komma hit och snacka.

När det gäller Alexander Bards åsikter säger han :

-Så länge man inte är uttalad nazist eller fascist ser jag inga problem, och BWO har inga politiska texter.

I skrivande stund har de fem personerna i nätverket skrivit på namnlistan. Namnlistan "Grillad kyckling", som verkar för mer grillad kyckling i affärerna och som också finns på sajten www.namninsamling.com, har för närvarande dubbelt så många.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons