Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppmärksammad pjäs till Dalarna

Annons

Den homosexuelle judiske socialisten Tony Kushner, 47, är pjäsens upphovsman. Han fick ett stort genombrott som dramatiker med den här pjäsen och fick det prestigefulla Pulizerpriset 1993.

Änglar i Amerika har satts upp många gånger. Broadwayuppsättningen vann The Tony Award 1993 och 1994 och i London utsåg nationalteatern 1998 till en av 1900-talets tio bästa.

Den 24 februari visar SVT en serie i sex avsnitt där rollerna spelas av bland andra Al Pacino, Meryl Streep och Emma Thompson.

Den 15 mars ges Riksteaterns uppsättning av Änglar i Amerika också i Ludvika.

Pjäsens klangbotten är den republikanska politiska offensiven i USA under Reagan, president 1981-1989, och aidsepidemins utbredning.

Tablettmissbruk, tidsandan i New York i mitten av 1980-talet, en korrupt och maktgalen advokat och förnekelse av sexuell läggning finns i pjäsens handling. Där finns också en ängel - symbol för kärleken och för rädslan inför domedagen.

Linus Lindman, 32, uppvuxen i Gagnef, medverkar i föreställningen. Han har erfarenheter från Dalateatern och från frigruppen Martin Mutter. Han scendebuterade som smurf i Spextaklarna i Gagnef och sjöng i hårdrocksgruppen Taboo.

Anders Hambraeus, 42, är uppvuxen i Orsa. Han har spelat bland andra Peer Gynt och Hamlet och debuterade på scenen genom att vara sångare i Sveriges första punkband, Latrin, 1975.

Mer läsning

Annons