Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unik chans se ovanligt Pucciniverk

/
  • Pråmarbetare. Metropolitans scenbild till Il tabarro, en av de tre enaktarna som avslutar vårens samarbete mellan Smedjebacken och New York.

Annons

Dantes Divina Commedia skulle låna ut temata till de tre verken i trilogin, byggd enligt en klassisk parisisk tradition att ge tre fristående verk, en skräckhistoria, en tragedi och en fars, under en och samma helkväll.

Så blev det nu inte. Bara i Il tritticos (Triptyken) avslutningskomedi, Gianni Schicchi, kommer temat från den trettionde sången i Inferno. Det var också komedin som blev en publik- och kritikerframgång, medan de andra enaktarna i stor utsträckning avfärdades.

Il tabarro (Kappan) är en opera med veristiskt tema, ett svartsjukedrama, som utspelar sig bland fattiga pråmarbetare i Paris.

Suor Angelica (Syster Angelica) har tämligen stillastående handling och utspelar sig på ett kloster där en adlig kvinna söker upp sin släkting, som tvingats dit efter en skandal. Avsikten är att förmå nunnan att avstå sin del av familjearvet.

Gianni Schicchi handlar om den förslagne man som lurar arv och ett gott parti för sin dotter av en bördsstolt Florensfamilj. Det är i Gianni Schicchi som Triptykens enda berömda parti återfinns, dottern Laurettas vädjan om att få köpa en vigselring - O mio babbino caro.

Den mycket sällan uppsatta Triptyken är verket som på lördagskvällen avslutar vårens framgångsrika operasäsong på Folkets hus i Smedjebacken, det vill säga de digitala liveutsändingarna från New York.

Metropolitanoperans konstnärlige ledare James Levine befinner sig själv på pulten och regin är signerad Broadwaystjärnan Jack O'Brien. Som vanligt mönstrar Met de allra bästa. I rollen som Angelica hörs exempelvis Barbara Frittoli.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons