Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungt och internationellt

Annons

Det här är roligt och ger perspektiv. Det unga, öppna språket har gjort Vägskäl till möjligheternas rum.

Att just vårt läns konstintresserade fått tillgång till så oväntade vägar mot andra europeiska kulturer, främst Balkans, beror inte minst på projektledaren Jovica Marceta, som tagit med sig ett stort kontaktnät från sina tidigare hemtrakter.

- Allt bygger på personkontakter, säger han och tillägger att han också byter tips och namn med föreståndaren för Falu konstgrafiska verkstad, Modhir Ahmed.

- Jag känner många exjugoslaver i Paris och USA, han har konstnärsvänner i Polen och Grekland.

Även konsten blir mer global. Kan man då märka av kulturella skillnader mellan konstnärernas uttryck i deltagarländerna?

- Inte direkt, tycker en av de unga konstnärsgästerna, Vladimir Straticiuc från Moldavien. Visserligen utgår vi från våra länders speciella traditioner, men numera träffas vi på nätet. Det gör alla länders konst mer mångfaldig.

- Men vi blir inte mer lika, tycker hans landsmaninna Iarina Savitkaia. Vi gör alla våra individuella tolkningar. Var och en ser sin kultur på sitt sätt.

Marceta Jovica tycker om variationerna i det internationalla bildspråket. Han känner igen de sydslaviska färgerna i de moldaviska konstnärernas häftiga collage på pressat papper med dekorativa inslag av textil och keramik. Det är så helt annorlunda den lek med datorn som svensken Drott-Johan Löfgren ägnar sig åt. Belgrad å sin sida har utmärkt sig för sin intressanta fotokonst.

- Däremot är det svårt att läsa ut politiska skillnader i de olika ländernas konst, säger utställningens andre kommissarie, Dag Franzén, som hängt mycket konst för Vägskäl genom åren.

- Grunden för konsten är universell - det handlar om att vara människa, om att möta världen.

Temat för årets kulturmöte i Leksand är konst på papper och konst av papper.

Det är ett tema som kan betyda nästan vad som helst. I Vägskäl 2003 hittar vi temperamentsfullt spännande måleri och fängslande grafiska bilder. Uttrycksstarka fotografiska bilder står mot lågmälda datagrafiska experiment. I fönstret väller Pia Sandströms pappersgardiner fram som en flod, bredvid Jenny Crisps väska med minnesobjekt. Härligt burleska är Aleksandra Ostics små tummade badfigurer i skulpterat (!) och målat papper.

Variationsrikedomen är stor när många språk sammanförs till samtal om det som vi har gemensamt var vi än bor.

Elever från Företagarnas folkhögskola deltar på en vägg med små monotypier, en snabb grafisk metod som frigör experimentlusten.

Deltagande konstnärer är Ioannis Belimpasakis, Dimitris Karlaftopoulos och Aliki Martzopoulou från Grekland, Jenny Crisp, Pia Sandström och Drott-Johan Löfgren från Sverige, Goran Micevski, Dragan Jovanovic, Jovana Mirkovic och Aleksandra Ostic från Serbien, Ivan Pejovic och Sinisa Radulovic från Montenegro och Iarina Savitkaia och Vladimir Straticiuc från Moldavien.


Faktaruta:fakta | Vägskäl

Projektet Vägskäl i Leksands kulturhus pågår årligen sedan 1997 och är en mötesplats för konstskapare från olika delar av världen med utställningar, workshops och kulturaftnar med film, dans, föredrag, musik och poesi.


Vägskäl är ett samarbete mellan Leksands kommuns kultur- och fritidsförvaltning, Företagarnas folkhögskola och Leksands konstsällskap.

Projektets syfte är att exponera olikartade konstriktningar, lokalt och internationellt, bygga broar mellan olika traditioner och låta genrer berika varandra.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons