Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

UngdomarSMS:arpå dialekt

/

Sms och chatt har fått den skrivna dialekten att blomstra. Ungdomar i finländska Närpes är stolta över sitt modersmål och ser fördelarna med att skriva på dialekt.

Annons

"Haij, kva göörs? ja tänkt om vi ska tå å hitt åp na ikvield? tu kan ju hyör åv de om du haar na ideer..." Så lyder ett sms från en tonårstjej i Närpes, och hon är inte ensam om att använda sin dialekt i mobiltelefon, chatt och sociala medier.

I sin avhandling Jag bare skrivar som det låter, i nordiska språk vid Umeå universitet, har Anna Greggas Bäckström studerat hur en grupp Närpesungdomar använder sin dialekt.

- Mobiltelefonerna har lockat fram det här. Just de här medierna har gett ungdomarna chansen att använda dialekten på ett nytt sätt, berättar docent Anna Greggas Bäckström.

I det svenskspråkiga Finland har dialekter alltid varit viktiga. I Sverige har dialekter oftast inte samma status. Greggas Bäckström har jämfört sina resultat med en undersökning av Piteåbors attityder till sin dialekt, där det finns en skillnad beroende på kön och utbildning. De med praktisk utbildning var stolta över sin dialekt, men anpassade sig efter omgivningen. De med teoretisk utbildning såg oftare dialekten som bonnig och ville helst inte att den skulle höras.

Dialektens framtid ser onekligen ljus ut, åtminstone i Österbotten. Greggas Bäckström samlade in materialet till avhandlingen 2006, och när hon kontaktade några av ungdomarna för några månader senare hade flera av dem flyttat därifrån.

- Många säger att dialekten blev ännu viktigare när de flyttat från orten. Dialekten är ett sätt för ungdomarna att vara sig själva. (TT Spektra)

Elin Viksten

Mer läsning

Annons