Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga kultur- pristagare

Annons

På onsdagen offentliggjorde landstingets regionala utskott vilka som får Ungdomens kulturpris 2004.

Juryn från regionala enheten, Film i Dalarna, Musik i Dalarna samt konstkonsulenten hade en svår uppgift att välja fyra pristagare bland 40 sökande.

n Cathrine Kolping, 23 år, från Mora får stipendiet för att hon har den vilja och begåvning som krävs för att bli dansare på professionell nivå. Hon vill fortbilda sig inom den moderna dansen och har gått dansgymnasiet i Mora och dansarutbildning vid Musikkonservatoriet. Nu går hon en internationell dansutbildning i München.

n Emille Boklund, 23 år, Falun, tilldelas stipendiet för sitt idérika, inspirerande och fantasifulla skapande inom konst och konsthantverk. Emille tillverkar både smycken och objekt.

n Annika Nygard, 24 år, Mora, får stipendiet för ett brett engagemang för den folkliga musiken, från låtspel till fiolbygge. Efter folkmusikutbildning på Malungs folkhögskola och violinmakarlinjen under Högskolan Dalarna i Leksand arbetar hon nu som lärling hos en fiolbyggare i Italien.

n Medeltidsensemblen Patrask i Falun får stipendiet för sitt djärva samtida sätt att framföra medeltidsmusik, med energi och inlevelse, på tidstypiska instrument. Patrask har sex medlemmar, alla födda 1984: Sebastian Holm, Oskar Persarvet, Axel Gustafsson, Joakim Sennerby, Tor Thyberg och Daniel Åhlman.

Pris- och stipendieutdelning sker i samband med kulturkvällen Särimner på Falu stadsbibliotek.

Mando Diao- feber härjar

u Det är stor åtgång på Mando Diao-affischer som satts upp inför deras spelning på S2 i morgon kväll.

- Vi hinner bara sätta upp dem innan de försvinner. Det är lite gammaldags pophysteri nu när Mando kommer till Borlänge, säger Benny Astor, S2.

Han upptäckte affischproblemet redan när Sugarplum Fairy spelade i Borlänge nyligen.

- Vi har gjort slut på över 100 affischer jämfört med 30-40 som vi brukar. Så vi ber alla som vill ha affischer att kontakta oss i stället för att plocka ner dem vi sätter upp, uppmanar Benny Astor.

Mer läsning

Annons