Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga dalafilmare på gång

Annons

Klockan elva på söndag förmiddag är det exakt så råkallt och ruggigt som det bara kan vara i staden Göteborg. På Lilla Teatern vid Järntorget har visningen av kortfilmspaketet "Svensk video 2" alldeles nyss avslutats.

En av tre filmer i paketet var "Ung tjej och flata", och i den vackra festivalbiografen Drakens någorlunda värmande och ombonade kafé förklarar 18-åriga Elin Ahlberg och hennes klasskamrat Emma Andersson (som kommer från Göteborg) hur deras film kom till och varför den handlar om en 17-årig lesbisk tjej från Skövde.

- Det var väl Emmas idé, säger Elin Ahlberg. Det var hon som träffade Karin först. Men vi visste redan innan att vi ville göra en dokumentärfilm.

- Vi träffades på ett politiskt läger förra sommaren, och så var hon så bra att ha att göra med, säger Emma Andersson.

Elin och Emma går sista året på Mediagymnasiet i Nacka Strand i Stockholm. Filmen var dock inget skolarbete, utan ett helt eget projekt. Ett projekt som genomfördes med god vilja, nollbudget och hopskramlad utrustning.

Varför? Tja, därför.

- Vi ville väl helt enkelt göra någonting. Och så fick vi ju låna grejor av skolan så då passade det ju bra, säger Elin Ahlberg enkelt.

Tjejerna sökte inga ekonomiska bidrag till sin film. De satte bara igång med arbetet.

- Vi fick lite resepengar av en svenskalärare på skolan, så vi kunde köpa tågbiljetter och åka till Skövde. Och så fick vi lite fikapengar en gång, berättar Elin.

21-årige Erik Liss från Leksand möter också upp vid kafébordet på Draken. Hans fyra minuter korta kortfilm "Frustration" visas dels i ett av festivalens svenska kortfilmspaket, men körs också som förfilm till en fransk långfilm med titeln "Replay".

Erik Liss bor i Uppsala till vardags men pendlar för närvarande till Stockholm där han pluggar filmvetenskap på universitetet.

Och vid en jämförelse med de båda kvinnliga kollegernas synnerligen blygsamma dokumentärbudget ter sig inspelningen av "Frustration" som rena Spielberg-Hollywood-Titanic-äventyret med sin 25 000-kronorsbudget.

- Jag läste film och video på Katrinebergs folkhögskola och fick den här idén förra hösten, berättar Erik Liss.

- Min lärare tyckte idén var bra och trodde vi skulle kunna få pengar till den. Så jag skrev ned idén som ett manus, och sedan ringde jag till Inge Jonsson på Film i Dalarna. Och han tyckte det lät kul. Jag blev väldigt förvånad.

Såväl Film i Dalarna som Film i Halland bidrog ekonomiskt, och filmklassen på Katrinebergsskolan kunde skrida till verket med Erik Liss i regissörsstolen.

- Vi hade pengarna klara redan innan vi började. Och vi hade redan från början tänkt att göra den på 16-millimetersfilm och blåsa upp den till 35-millimeter efteråt.

Så blev det också. Vad filmen handlar om? En elev som får en utskällning av sin rektor.

- Det slutar med en sådan, vad heter det... "turn"... en poäng. Jag kan inte säga så mycket mer än så utan att avslöja hela handlingen. Vill du att jag ska berätta slutet? frågar Erik med viss tvekan i rösten.

Nej, självklart inte. Vi vill hellre se filmen i stället. Vi vill dessutom veta om Erik Liss och Elin Ahlberg och Emma Andersson redan har några framtida filmprojekt eller planer på gång.

- Jag håller på och spånar på ett novellfilmsmanus, men jag vet inte om det blir någonting av det, berättar Erik.

Film i Väst har "snappat upp" Elins och Emmas dokumentär och tänker eventuellt distribuera den på video till skolor eller liknande. Och Elin och Emma är redan igång med ett nytt gemensamt projekt.

- Elisabeth Olsson och Annette Lundberg har gjort en fotoutställning om rörelsehindrade kvinnor som heter "En garde". Vi har filmat bilderna, berättar Elin.

Idén är att göra ett ljudsatt bildspel av utställningen och försöka sälja in det till SVT.

Till våren tar Elin Ahlberg och Emma Andersson examen från mediagymnasiet i Nacka. Och även om Elin vill fortsätta arbeta med film så har hon inga omedelbara planer på att studera vidare.

- Jag vill nog göra musikvideo, tror jag. Inte dokumentärfilm. Men nu ska jag inte göra någonting på minst ett år. Ja, alltså, jobba eller så måste jag ju göra, men jag tänker inte studera på ett tag, säger Elin.

Någon större hemlängtan till Falun eller Dalarna har hon dock inte drabbats av under studietiden i Stockholm.

- Jag bor nog kvar om jag kan. Om jag bara hittar en lägenhet och kan betala hyran.

Erik Liss vill absolut fortsätta att jobba med film och kommer antagligen att leda sina studier vidare med den inriktningen.

- Jag ska nog söka till Stockholms filmskola till hösten, jag vet inte... jag känner att jag behöver lära mig mer teknik, säger han.

- Men jag vill jobba med spelfilm, för det här projektet var det roligaste jag gjort någonsin. Fruktansvärt roligt. Drömmen är ju att bli regissör.

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons