Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung publik väntas till Dansbandsveckan

Annons

Dansbandsscenen i Sverige har på senare år haft allt svårare att nå de unga. Men enligt Lars Bälter, media- och marknadsansvarig på Dansbandsveckan, är den motiga vinden nu på väg att vända.

- Generellt talar man nu om en uppåtgående trend i landet.

Trendbrottet tros bland annat bero på de populära tv-program som haft inriktning på dans, menar Lars Bälter.

- Vi kan verkligen tacka TV4 och deras LetÕs dance, det är jag övertygad om. Programet har haft en positiv inverkan på yngre. När de ser att en fräck kille som Paolo Roberto kan dansa tycker de att det är mer acceptabelt att fatta någon i händerna och gå ut och dansa.

På söndag startar Dansbandsveckan i Malung. Evenemanget är nordens största för dansbandsmusik ock lockar drygt 30 000 dans- entusiaster till Dalarna. I år hoppas arrangörerna att en stor del av dem är yngre.

- Redan under förra året märkte vi en stor förändring bland besökarna. Det var många fler unga personer och förstagångsbesökare som kom hit, jämfört med tidigare år. Jag både tror och hoppas att den utvecklingen fortsätter i år.

Majoriteten av publiken på Dansbandsveckan kommer från Sverige men närmare 20 procent av besökarna härstammar från Norge.

- Dansbandsmusik är väldigt stort i Norge och det geografiska läget gör att det kommer hit väldigt mycket norrmän, säger Lars Bälter.

Under de sju dagarna uppträder 54 dansband på arrangemangets dansbanor. Årets stora dragplåster stavas Lasse Stefanz. Men namnkunniga dansband som Thorleifs, Sten och Stanley och Jannez kommer också att uppträda på festivalen, som enligt Lars Bälter också ses som en branschfest.

- Det är alltid många skivbolag och branschmänniskor som kommer hit. I år kommer till exempel Bert Karlsson att besöka oss under söndagen.

I morgon koras också vinnarna till den prestigefulla Guldklaven. Tävlingen är uppdelad i 13 kategorier och har delats ut sedan 2000. (TT-spektra)

NIKLAS STRÖMBERG

Mer läsning

Annons