Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung jazz i Falun

/

Den unga jazzen får fortsatt stort utrymme under våren på Falu jazzklubb. I morgon är det säsongspremiär på Marianns saloon.

Annons

Hälften av arrangemangen på Falu jazzklubb under våren har fokus på unga musiker. En medveten satsning från klubbens sida.

– Det är inget fel på gubbar i vår ålder, men det är viktigt att satsa på unga och även på musiker av båda könen, säger Ulf Caresten, ordförande i Falu jazzklubb.

Säsongen inleds i morgon med kvintetten Steve, som influeras av bland andra Miles Davis och Ella Fitzgerald. Repertoaren består delvis av klassiska verk av bland andra Dizzie Gillespie och Quincy Jones, men frontaren Katrina Kampe skriver också en hel del av bandets låtar.

Den 2 februari återkommer Trinity, som tidigare spelat på klubben. I bandet ingår två masar, Karl Olandersson på trumpet och Andreas Hellkvist på orgel. De gjorde nyligen en nyårskonsert i Avesta.

Årets första Ung jazz-konsert äger rum den 11 februari med gruppen Coleman crew från Musikkonservatoriet i Falun, samt ett band från Birka folkhögskola i Östersund.

En av vårens höjdare borde bli Elin Larsson group den 15 mars. De har fått utmärkelsen Jazzkatten två gånger (först som Årets nykomling och året därefter som Årets grupp).

– De har inte bara jazz som grund utan influeras av pop och rock också. De kommer också att ha en workshop på Haraldsboskolan tidigare på dagen, säger Ulf Caresten.

Jazzklubben i Falun har ökat sitt medlemskap stadigt de senaste åren och har nu cirka 300 medlemmar, plus ett 90-tal ungdomsmedlemskap.

– Det strömmar en hel del ungdomar genom utbildningarna här och den blir inte permanenta medlemmar, men vi vill gärna få in ungdomarna på styrelsemötena också, trots det, säger Kjell Robertsson.

För två år sedan drogs det regionala projektet Jazz i Dalarna i gång och med det en medveten ungdomssatsning där klubbarna i länet varit mer eller mindre aktiva. Statistiken visar att andelen under 25 år i publiken under hösten var 828 personer av totalt 5116 konsertbesökare.

Det är dock inte endast en föryngring av publiken som önskas, utan klubben bokar även medvetet yngre band. Totalt har 537 musiker under 21 år stått på scenen på Dalarnas jazzklubbar. Av dessa var cirka 38 procent kvinnliga musiker.

– Ambitionen är att genomföra en Ung jazz-festival i mitten av maj, säger Ulf Caresten.

Mer läsning

Annons