Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Underhållande - för en kort stund

Annons

Snacket inför de gulliga hårdrockbritternas spelning på Yran handlar mest om bomber, granater och pyroflash. Det sägs att The Darkness kommer ha med sig två hela lastbilar fullproppade med specialeffekter.

Och det är väl egentligen ganska typiskt för utpräglade show- och komediband.

Nu är The Darkness musik faktiskt värd att skriva några rader om också. Det är faktiskt hart när omöjligt att avgöra om gruppen bara är clowner, eller om de faktiskt brinner passionerat för den paradrock de ägnar sig åt.

Personligen lutar jag nog åt att placera in gruppen någonstans mitt emellan Spinal Tap och Queen.

Låtar som I Believe In A Thing Called Love och Love Is Only A Feeling vittnar om ett relativt sofistikerat och rart sinne för humor, och flera av bandets videor är riktigt skojiga.

The Darkness lockar den största publiken jag sett på Stora torget i Östersund vid sidan av de alltid lika välbesökta president-talen. Det kokar och bubblar av god stämning när bandet smäller i gång sin show med två rejäla kravader från de kanonrör fyllda med pyroflash och konfetti som står utplacerade i fotodiket nedanför scenkanten. Sedan följer en dryg timma paradrock där frontaren Justin Hawkins sjunger i falsett och agerar yrväder i glittrig trikådräkt.

Inte ens med den bästa vilja i världen går det att påstå att det låter bra.

Men det är ganska skojigt och underhållande. I alla fall en kort stund.

The Darkness poserar som galningar och killarna flänger hit och dit på scenen i god kravallrockstil, men Justin Hawkins har märkligt nog ännu inte lärt sig behärska en stor festivalpublik.

Märkligt eftersom gruppen borde vara varma i arenakläderna vid det här laget.

Justin har inte riktigt den pondus som krävs för att nagla fast publiken i ett järngrepp. Någon ny Freddy Mercury är han inte.

Så vidare värst mycket pyroflash får vi inte heller, tycker jag. Några bombkrevader i hoppslutlåtar, spridda puffar av effektfull rök i scenljuset. En liten besvikelse.

Men scenkläderna är busroliga och det glittriga konfettiregnet i finalen är tjusigt värre. En hygglig första insats på svensk mark för show- och humorhårdrockande The Darkness.

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons