Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Underbar läsning om passionerade systrar

Annons

Den oansenliga Charlotte Brontë, som med sitt blixtrande intellekt och sin flödande fantasi förmådde tända männen så att de en efter en låg vid hennes fötter, står i centrum för Juliet Barkers bok. Hon gör det dels för att hon skrivit de flesta av breven, dels för att hennes romaner lyst starkast i samtiden och för eftervärlden.

Dagboksblad, minnesanteckningar och samtida recensioner finns också med i boken. Barker binder ihop framställningen med kortfattade, klargörande kommentarer, nödvändiga för att man ska förstå tragedin som utspelades i den lilla byn Haworth i Yorkshire, där kyrkoherden Patrick Brontë miste sin hustru och fann sig ensam med sex barn, det äldsta sju år. Han skulle komma att överleva dem alla.

Den som läst systrarna Charlotte, Emily och Anne Brontës romaner - Jane Eyre, Wuthering Heights och The Tenant of Wildfell Hall, för att namnge de mest välkända - är förtrogna med de ödsliga, storslagna hedarna som omgav prästgården.

Där utspelades i familjens isolering ett drama med sjukdom, dryckenskap, död och vilda passioner, alltmedan de av syskonen skapade fantasivärldarna Angria och Gondal tidvis förefaller dem verkligare än världen de lever i.

Livfullt, bitskt men också inkännande beskriver Charlotte händelser och personer men förtiger oftast väsentligheterna i sitt liv, kärleken samt författarskapet som enligt Emilys bestämda krav drevs i hemlighet. Systrarna skrev, med bibehålllande av sina initialer, under de manliga pseudonymerna Currer, Ellis och Acton Bell. De fick lova Emily att inget yppa till en levande själ, inte ens till fadern.

Många av dokumenten i brevromanen har aldrig tidigare publicerats och hade Charlottes make fått som han velat hade där inte funnits många brev. Han genomdrev att Charlottes närmsta vän, skolkamraten Ellen Nussey med vilken hon upprätthöll livslång och tät korrespondens, avtvingades löftet att bränna breven.

Denna lovade, men struntade blankt i löftet och så har vi denna ångande livfulla dokumentation om naket liv. Samtidigt blottar den England från 1800-talets första hälft med undertryckandet av döttrar och förhärligandet av söner, med ett privatskolesystem som i fallet Brontë blev direkt mördande och med extatiska vänskapsrelationer innan någon tänkte ordet erotik inför kärleksutbrotten.

I breven kommer man också den färgstarke författaren Thackery, som skrev Fågängans marknad, och skådespelarskan Rachel inpå livet. För att inte nämna männen på förlagshuset Smithe, Elder & Co, som inte bara blev Charlottes förläggare utan också hennes förtrogna och högst påtagligt inblandade i äktenskapsplaner hon närde.

En dåtida starroperation får man också inblick i via Charlottes penna. En månads ryggläge i mörker och blodiglar sörplande i ögonvrårna var vad hennes far fick utstå för att få linsen borttagen.

Boken är helt underbar läsning.

Jag trodde jag visste allt om syskonen Brontë men hade fel. Trots mängden av Brontëlitteratur jag har plöjt, har jag inte förrän nu förstått de där stolta, galna, begåvade, olyckliga syskonen.

Fem av dem dog i tbc. Två av dem när de bara var tio, respektive elva år.

De tre övriga, brodern, porträttmålaren, underbarnet och alkoholisten Bramwell, var 31, Emily 30 och Anne 29 när Charlotte fick se dem dö inom loppet av ett år. Själv blev hon 38. Då hade hon äntligen upplevt några lyckliga månader som nygift med faderns pastorsadjunkt Arthur Bell Nicholls.

Han hade älskat henne vildsint i många år innan bröllopet, men skrämts bort av fadern Patrick som bevakade sin enda kvarvarande, framgångsrika dotter med despotisk egoism.

Charlotte blev gravid kort efter vigseln, fick livmoderscancer och mer eller mindre kräkte sig till döds på några korta veckor.

Ni behöver inte jaga romaner för att hamna i våldsamt känslosvall. Det räcker så väl att bekanta sig med den till synes stillsamma prästfamiljen på den vindombrusade heden i det berömda huset med utsikt över kyrkogårdsstenar.

INGER DAHLMAN

Mer läsning

Annons