Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Undanskymd cell i global värld

/

Annons

All flygtrafik var inställd, så vi hyrde en bil och körde den långa vägen över bergen till Denver. Jag kommer aldrig att glömma snöröken och örnarna uppe på Wolf Creek Pass (3000 m ö h). På nervägen passerade vi ett ställe med skylten RIVERDANCE. En bensträckare hade inte varit så dumt, men det fick bli en decaf på Organic Peddler en timme senare istället.

En vedkamin sprakade muntert i den lilla butiken. Buddhafigurer, vykort med motiv från Klippiga Bergen och tyghantverk trängdes med ikoner och burkar med naturläkemedel.

Längre in i labyrinten fanns en servering. Den unge mannen bakom disken sken upp när jag sa att jag var från Sverige. Han berättade att han skulle åka till Kalifornien för att göra klart sin mastersexamen. Ett par cowboys satt i ett hörn och mumsade på donuts.

Sent på kvällen kom vi fram till hotellet. Damen som gav oss nycklarna blev förundrad när vi berättade att vi rest ända från Durango: That’s a trip and a half away.

Nästa dag följde en ännu längre resa. Vi passerade en serie väldiga bikupor som surrade av rykten från hela världen: Denver International Airport, Chicago och Frankfurt.

Arlanda är undanskymd liten cell i den globala väven av resandeströmmar. Efter ankomsten hade jag ett par timmars väntan innan tåget mot Rättvik skulle rulla iväg.

Jag letade på nätet efter nyheter från det stora landet i väster, men de amerikanska hemsidor som jag brukar besöka var nedsläckta. Just denna dag, den 18:e januari, genomfördes nämligen en blockad i protest mot två nya lagförslag, SOPA (Stop Online Piracy Act) och PIPA (Protect IP Act), som ska underlätta för myndigheterna att censurera Internet.

Dagen därpå var jag hemma igen. På Facebook skummade vreden över en annan lag som president Obama redan godkänt. Den heter Indefinite Detension Bill, och gör det möjligt för myndigheterna att fängsla amerikanska medborgare på obestämd tid utan att behöva ange skälen för frihetsberövandet.

Lagen sägs vara riktad mot terrorism, men kritikerna menar att vem som helst kan stämplas som terrorist. Det kan räcka med att besöka fel hemsidor, att prata med fel människor på ett kafé eller att uttala stöd för Occupy Wall Street-rörelsen.

Hur länge kan den amerikanska drömmen leva vidare? Kommer leendena på Organic Peddler att vara lika varma nästa gång jag kommer på besök?

Ikväll rapporterar tv från republikanernas presidentvalskampanj. Dollarmiljonärerna ler rakt in i kamerorna. De tävlar om att föra fram enkla budskap till hänförda anhängare.

Nyanserna försvinner lätt så här på distans. Det är lätt att raljera över det amerikanska samhället, men än så länge är luften lätt att andas därborta. Åtminstone i Klippiga Bergen.

Olavi Hemmilä

TRENDGURU

Som anar en vindkantring

Mer läsning

Annons