Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Umeåbandet Deportees tillbaka

Annons

Umeåbandet är ganska ungt. Bröderna Stenberg, Jonas Lidström och Mattias Lidström har visserligen spelat ihop i många år men 2003 tog de en ny musikalisk inriktning och gick in i studion för att spela in låtar under namnet Deportees. Året efter släpptes första fullängdaren All Prayed Up som rönte stor uppskattning inom kritikerkåren och nominerades för två Grammisar. Om musiken tidigare har beskrivits som en countrygödslad Prince så innehåller uppföljaren mindre falsettsång och mer traditionell rock, men fortfarande med en rejäl nypa soul i botten.

- Vi har ju passerat olika stadier och försökte med andra skivan att röra oss bort lite från det tidigare soundet. Men sedan är det ju vissa element som alltid återkommer i vår musik som de akustiska gitarrerna eller stämsången till exempel, säger keyboardisten Mattias Lidström.

Sin första platta spelade Deportees in i en liten studio i Umeå. Med uppföljaren blev det anorlunda. Då drog kvartetten till Stockholm och fick hjälp av välkända producenter som Björn Yttling ( Peter, Bjorn and John) och Pelle Gunnerfeldt (The Hives, Sahara Hotnights).

- Vi hade en idé om att det skulle låta mer liveaktigt med fler instrument och grejer i studion och så blev det. Sedan är ju hela produktionen större med stråkar och så.

Under hösten har bandet turnerat runtom i Sverige och gjort en och annan spelning i England och på Irland. I vår är det bara mars som är uppbokad för spelningar än så länge. I övrigt tar Deportees det lite lungt med turneerandet innan det är dags att ge sig ut på vägarna igen i festivalsommarsverige.

- Vi kan inte leva på musiken fullt ut och då kan man inte spela för mycket live. Vi är just nu inne i en låtskrivarperiod när vi repar och tänker på vår nästa skiva så vi ligger lite lågt, säger Mattias Lidström.

Mer läsning

Annons