Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulvskog tror på MvS

Annons

Musik leder till bättre hälsa. Det är kulturminister Marita Ulvskog övertygad om.

MUSIK VID SILJAN

I hagen där Black och Gull gick på Zorns tid gjorde till en början Ovansiljans brasskvintett klokt i att ha förberett ett verk ur Händels Vattenmusik. Men regnet fick ge vika för solen när Ulvskog talade. Då hade redan Musik vid Siljans styrelseordförande Jan-Erik Wikström hävdat att årets festival har "ett fullödigt program", presenterat den nye vd:n och konstnärlige ledaren Göran Hultkvist och berättat att Kalle Moraeus numera är konstnärlig rådgivare till Musik vid Siljan.

Moraeus spelade en Orsapolska i dur efter Blecko Anders Olsson, och, för att visa sin bredd, också en Rättvikspolska han lärt sig av Säbb Jon.

Kulturministern inriktade sitt tal på musikens effekter och infrastruktur (hon beklagade att hon inte hittade något bättre ord än en ingenjörs). Musik ger inkomster till landet genom export och "är förutsättningen för vars och ens egen välfärd". Det byggs flera nya konserthus i landet. Publikläget är gott. Ulvskog refererade den något år gamla undersökning som visar att musikpubliken ökat markant de senaste 20 åren.

Kultur konkurrerar inte ut annan kultur, utan skapar fler kulturkonsumenter, anser Ulvskog. Håller länets kulturarrangörer med?

Men hon är orolig för musikskolans framtid. Bara i fem-sex kommuner är den fri. Avgifterna har höjts på många håll. Nu finns en grupp barn och ungdomar som inte spelar och som "utgör en svart årsring, vilket vi redan om fem år kommer att märka av".

Ulvskog hyllade Dalarnas folkliga kultur och öppenheten inför ny kultur. Hon var övertygad om att "årtionde kommer att läggas till årtionde för Musik vid Siljan". Wikström berättade dock om oro för framtiden och ordföranden i vänföreningen, Anders Pers, konstaterade att Ulvskog inte hade några kontanter med sig.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons