Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulvskog lovar Dalhallapengar

Annons

Kulturminister Marita Ulvskog håller med om att kulturen inte är någon valfråga med hög temperatur. Det enda valet hon kommer ihåg där kulturfrågor hörde till de viktigaste var valet 1985, när hon påstår att moderaterna under Adelsohn uppfattades som kulturfientliga.

- Numera är det ingen dramatik i de här frågorna. Väljarna uppfattar inte att det är någon skillnad mellan partierna. Det är delvis mediernas fel. Kulturdebatten på riksnivå skulle behöva en Rolf Gunnarsson eller Pia Kjaersgaard så att debatten skulle komma igång. Gunnarsson står för kulturförakt på länsnivån, men det saknas tongivande rikspolitiker med hans åsikter, säger hon.

Men Ulvskog medger också att partierna är ganska överens i kulturpolitiken. Hon påstår att det bara finns ett undantag: moderaterna.

- Det finns en skarp gräns mellan moderaterna och övriga. De vill elitisera, kommersialisera, privatisera och marknadsanpassa kulturen, och tvinga den att överleva på biljettinkomster och företagssponsring, dundrar Ulvskog.

- Det leder till ett rikt kulturliv i två-tre städer och att kulturkonsumtionen förbehålls en bildad och obildad övre medelklass. Marknaden kan aldrig betala för en kultur som har konstnärliga, sociala och geografiska ambitioner.

Under sin tid som kulturminister är Ulvskog mest nöjd med att kulturbudgeten ökat, att det aldrig funnits så mycket kultur som nu, och att det aldrig konsumerats så mycket kultur som nu.

- Klassklyftorna krymper på det här området. Vi klarade oss igenom helvetesåren utan att lägga ned någon instutition. Tvärt om skapade vi nya. Hela sektorn har stärkts.

Hon konstaterar att andelen svensk film bland biobesökarna ökat dramatiskt och nu står för vart fjärde biobesök. Läsandet har gynnats. Ett nytt biblioteksstöd har utformats, ett distributionsstöd så att böcker når bibliotek och bokhandel finns, skolan omfattas av läsfrämjande åtgärder (som skolbibliotekarier) och en miljard har satsat på sänkt bokmoms.

- Tyvärr var läsandet ett av de områden där klassmönstren förstärktes under 1990-talet.

Om Ulvskog vinner valet vill hon satsa mer pengar på produktion och distribution av svensk film, mer pengar till läsandet i förskola och skola (och att skönlitteraturen integreras i alla skolämnen), att fri entré till statliga museer ska utredas (fri entré till Historiska museet är en fullträff) samt att konstnärernas villkor ska förbättras.

- Konstnärer är välfärdsarbetare! Och tillhör en av de lägst avlönade LO-grupperna. Vi har visserligen stärkt upphovsrätten, men vi kan komma att införa en tredje anställningsform, som för skådespelare.

Socialdemokraterna är det parti som ensamt avvisar tanken på att kulturlivet i Sverige borde decentraliseras.

- Det är genom en nationell kulturpolitik som vi säkrar kultur i hela landet för alla människor. Det handlar om fördelningspolitik. Utan en nationell politik skulle starka regioner ta för sig.

Marita Ulvskog har kontaktats flera gånger under den senaste halvårsperioden angående idéerna om att på något sätt samordna musiklivet i Dalarna.

- Troligen skulle musiklivet i Dalarna må väl av ökat samarbete. Musiken är förstås stark i sig, den kan man inte ta död på. Men kanske går det att få mer musik för pengarna och kanske går det att få mer pengar. Fler kan bli inblandade - fler musiker och fler åhörare. Samarbete är alltid bra, säger hon.

Under tidningens intervju med Ulvskog lanserar hon också en nyhet.

Hon säger att hon om s vinner valet kommer att verka för att staten betraktar Dalhalla som "inte längre under uppbyggnad" utan en "institution med starkt eget liv".

- Jag har trott på Dalhalla från början. Dalhalla har en tid haft en miljon kronor om året i tillfälligt statligt stöd. Det stödet vill jag lyfta in i den ordinarie budgeten. Då blir det ju lättare att räkna upp också. Jag förväntar mig också att Rättviks kommun tar ett stort ansvar. Stödet kommer Rättvik mycket till del. Dalhalla ger Rättvik inkomster, säger Ulvskog.

Ulvskog framhåller att kultur leder till inkomster och jobb i ett län som Dalarna. Hon säger också att oberoende forskare kommit fram till att kulturkonsumtion leder till friskare medborgare och att självförtroende och självkännedom ökar hos kulturkonsumenter.

- Kan man tänka sig ett Dalarna utan kultur? Dalarna är för mig något av den svenska kulturen i sammanfattning!

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons