Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulla Repo skapar diamanter av råa betongen

Annons

Girls Best Friends kallar hon betongklumparna med mönster som ser ut som klottrade diamantprismor.

Ulla Repo, född i Finland och bosatt i Stockholm sedan 1997, skapar grafik med skulptural känsla. Krocken mellan det behagfulla och det grova är total och fascinerande. Spröda slingor trevar intuitivt över rå betong.

Man kan först tro att Ulla Repo målat ytorna eller belagt dem med tunt överlappande collage av olika material, men tekniken är screentryck direkt på betongstenen.

- Att öppna formarna är alltid en överraskning eftersom jag arbetar med trycket vänt neråt, säger hon när hon ordnar objekten på Galleri Hörnans golv inför hängningen.

Gjutningarna har gjorts i formar i frigolit med plastbotten som ger betongytan en silkeslen glans, som man inte väntar sig av betong.

Och att betong inte är lika med grått blir uppenbart - sandbetongen skiftar med stenarten från rött till blåton och det vita framkallas av krossad marmor. Därtill fogas färgpigment.

På fondväggen sträcker ett "pärlband" av betongstenar ut sig, som en horisont. Tillsammans bildar de ett betagande randmönster i kvällssolens färger (den ena rödtonen bygger på Falu rödfärgs pigment). "Ingen kan äga solnedgången" kallar hon verket - kedjan är avsliten.

Kanske en vink om att det finaste i livet knappast kan köpas för pengar.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons