Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

U2:s turnétåg är i rullning

Annons

På tisdagsmorgonen svensk tid avslutade U2 den första konserten på sin nio månader långa världsturné, som i slutet av juli når Sverige och Ullevi. Premiären skedde i San Diego på USA:s södra västkust.

U2 vill tillbaka till sina rötter och vara "ett på gränsen till primitivt rockband", skriver Göteborgs-Postens utsände recensent Johan Lindqvist, som ser "ett hårt slående, stökigt och egentligen allt annat än publikfriande rockband som är betydligt mer intresserade av att ruska om sin publik både fysiskt och mentalt än att bjuda in till allsång".

Scenbygget har enligt Expressen hämtat drag från den senaste turnén Elevation, med en ramp som sträcker sig ut i publikhavet i en halvmåne. Konserten bestod av sammanlagt 23 låtar, inklusive sex extranummer.

Låtarna som gruppen valt spann över hela karriären, med tonvikt på det äldsta och det nyaste och inte särskilt mycket från Achtung baby och Zooropa-epoken. Efter att ha manglat av nya skivans City of blinding lights och Vertigo radades exempelvis tre låtar från 1980 års debut Boy, upp i rask följd. Även andra låtar från början av karriären hanns med för att understryka återgången till ursprunget.

USA-delen av U2:s Vertigo// 2005-turné består av 13 spelningar. Den 10 juni spelar de i Bryssel, som blir starten för Europadelen. 27 juli besöker bandet Olso, 29 juli spelar de i Göteborg och 31 juli i Köpenhamn. Biljetterna till konserten på Ullevi tog slut på 90 minuter när de släpptes i februari.

(TT Spektra)

PRESSENS BILD

Mer läsning

Annons