Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två och en halv timmes nagelbitande

Annons

Martin Scorsese har ett antal filmer med brott och våld i fokus på sin meritlista, bland annat Maffiabröder, Cape Fear, Casino och senast Gangs of New York. Nu är han alltså tillbaka, med nyinspelningen av Hongkongrullen Internal affairs och resultatet har blivit en minst sagt våldsam film om infiltreringar och sammandrabbningar mellan poliskåren och irländska maffian i Boston.

Två unga polisaspiranter med ungefär samma halvtaskiga bakgrund går ut polishögskolan med vitt skilda avsikter att förvalta sin yrkeskarriär. Matt Damon spelar Sullivan som backas upp av råa gangsterbossen Costello (spelad av Jack Nicholson) och får i uppdrag att infiltrera sig i polisens högkvarter för att förse denne med information.

Costigan, spelad av Leonardo DiCaprio, fiskas snabbt upp av polisens specialenhet för att infiltreras i gangstervärlden för att sätta dit just Costello.

Till en början är de omedvetna om varandras existens men bilden klarnar allt mer under filmens gång och snart trappas jakten upp. Vem förser Costello med information och vem ser till att polischefen (spelad av Martin Sheen) kan nosa gangsterbossen så tätt i hälarna?

De dubbla spåren, det ena som följer den gode polisen, och det andra som följer den onde, vävs skickligt samman ju längre filmen går och stundtals blir de förvillande lika, Costigan och Sullivan (de har till och med en relation med samma kvinna).

Rollprestationerna är fantastiska och en rad Hollywoodskådisar får sannerligen sin stora chans att spela ut hela machoregistret. Övervåldet är som vanligt det som sitter kvar på näthinnan när eftertexterna rullar. Men vad Scorsese främst lyckas med är att skapa riktigt tät spänning. Filmen är en riktig nagelbitare och jag har ont i nacken när jag går ut från biografen efter att ha suttit på helspänn i två och en halv timme.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons