Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torun från Säter ska leva "naken" i en månad i tv

I nya dokumentärserien "Naken" får vi se Torun Eriksson från Säter leva utan några personliga tillhörigheter i en månads tid. Ett experiment som förändrat henne väldigt.
– Det har tagit flera månader att bearbeta, säger Torun.

Annons

I SVT:s dokumentärserie "Naken" ska fyra deltagare, två singlar och ett par, lämna ifrån sig alla sina tillhörigheter i 30 dagar. Endast lite mat och toalettpapper lämnas kvar i det tomma hemmet. En dag i taget får de sedan tillbaka en av sina ägodelar.

En av deltagarna är 26-åriga Torun Eriksson från Säter som antog utmaningen att leva ett mindre materialistiskt liv i en månad.

– De ringde mig och frågade om jag var intresserad. Jag blev motiverad att visa för folk att det inte är ens saker som definierar vem man är som person, det är ens personlighet. Jag tycker att det var ett spännande koncept, att världen blivit för materialistisk och ville testa mina gränser, säger hon.

Torun ska leva
Jag lärde känna mig själv som jag inte skulle gjort annars

Torun, som tidigare deltagit i dokusåpan "Robinson - love edition", flyttade från Säter till Stockholm för ett år sedan och hade sett fram emot sin första sommar på huvudstadens uteserveringar. Nu fick hon börja den utan mobiltelefon och insvept i ett duschdraperi.

– Jobbigast var nog att klara sig utan den vanliga kommunikationen. Jag är från Dalarna och har min familj och vänner där så det blev svårt att kommunicera på annat vis med dem dagligen. Det och att leva utan pengar, inte kunna köpa en läsk på stan hur som helst, var det mest påtagliga.

Torun Eriksson jobbar till vardags som sjuksköterska åt hemlösa.

Till vardags jobbar Torun som sjuksköterska åt hemlösa i Stockholm. Hon tror att det var en av anledningarna till att hon blev utvald att delta i experimentet och att hennes arbete hjälpt henne under månaden som programmet spelades in.

– Jag tror att det motiverade mig varje dag. Jag går till jobbet måndag till fredag och ser de här människorna som inte har någonting, de som lever så här jämt. Då har jag inte rätt att klaga på hur jag har det, säger Torun.

Läs också: Joakim har kämpat för hemlösa i Borlänge – nu är han själv hemlös

Hon säger att månaden utan sina tillhörigheter förändrade henne väldigt mycket men vill inte avslöja för mycket på vilket sätt utan uppmanar folk att se hur.

– Det har tagit flera månader att bearbeta den här månaden. Det kommer att synas genom resans gång, man kommer att se skillnad från första till sista avsnittet. Jag lärde känna mig själv som jag inte skulle gjort annars.

Vad kan programmet lära tittarna, tror du?

– Jag tror att det kan lära väldigt mycket, att motivera folk att ändra livsstil lite. Jag tror att vi som deltar kan visa att man kan leva ett annat liv än det vi lever idag.

Första avsnittet av "Naken" sänds i SVT1 den 31 oktober men finns tillgänglig från och med 24 oktober på SVT Play.

Läs också: Killarna ska leva halvnakna i skogen – testar äta mördarsniglar

Mer läsning