Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Shireen vann "Hela Sverige bakar"

/
  • Tilde de Paula Eby, Johan Sörberg och Birgitta Rasmusson gratulerar Shireen Selfelt till segern i
  • Shireen Selfelt kramas om av Tilde de Paula Eby. Domaren Johan Sörberg väntar med champagnen i bakgrunden.
  • När Shireen Selfelts tårta välte i kylskåpet fick hon hjälp av domaren Johan Sörberg att räta upp den igen.

När tårtan havererade i kylskåpet trodde Shireen Selfelt att det var kört. Men årets hemmabagare bet ihop och kämpade vidare. Bara någon timme senare kunde hon fira segern i "Hela Sverige bakar".

Annons

Det rådde knappast något tvivel om vinnaren i TV4:s bakningsprogram var lycklig när domarna Johan Sörberg och Birgitta Rasmusson kom fram för att gratulera.

– Ska jag vara ärlig så kunde jag inte sluta gråta. Jag hade liksom tänkt "tänk om, tänk om, det skulle vara så roligt". Men jag blev väldigt chockad, det var en känsla jag inte kunde förbereda mig på, säger Shireen Selfelt.

Det var tre peppade finalister som gjorde upp i den sista omgången av serien. Erik Dahlin hade råg i ryggen efter en lyckad semifinal där hans ymnighetshorn fick så fin kritik att han nästan började gråta. Isabelle Aderheim gjorde sig tidigt i tävlingen känd för att vara en hejare på dekor och borde alltså ha en liten fördel när det gällde dagens tema: bröllopstårtor och goodiebags.

Efter en lite skakig semifinal bestämde sig Shireen Selfelt för att hålla sig till plan A – att satsa på struktur och ordning, men också bakverk som sticker ut och känns moderna. Tre glaserade tårtor med kokosbotten, mango- och passionspannacotta samt vit chokladmousse.

– Jag försökte gå lite utanför ramarna och inte satsa på de traditionella smakerna. Det var en liten gambling.

När en av tårtorna kapsejsade i kylskåpet verkade segern gå upp i rök, men med lite hjälp av Johan Sörberg lyckades Shireen Selfelt få rätsida på bakverket – och fick både brudpar och domare att förorda just hennes bröllopstårta.

Nu kan hon äntligen fira, efter att ha varit tvungen att hålla segern hemlig i flera månader. På onsdag kommer hennes bakbok "Baka som en stjärna" och i framtiden vill hon varva sitt jobb som account manager med bakningsuppdrag.

– Jag vill inspirera folk och lära dem det de kan. Men jag har ingen ambition att stå i ett bageri klockan fyra på morgonen och baka bullar – då skulle jag vara världens otrevligaste människa.

Mer läsning

Annons