Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny vända för SVT:s tittarsuccé

Över en miljon tittare följde familjens Waldemars konflikter när den första säsongen av "Tjockare än vatten" sändes 2014. När SVT:s dramaserie nu fortsätter är stämningen än dystrare.
– Det sker något som kastar in dem i en extremt mörk spiral, säger Björn Bengtsson.

Annons

I inledningen av den andra säsongen har syskonen Jonna (Aliette Opheim) och Lasse (Björn Bengtsson) återvänt till pensionatet på Åland. Huset är förfallet och stökigt, samtidigt har Oskar (Joel Spira) blivit allt mer deprimerad och alkoholiserad.

– Säsong två handlar om konsekvenserna av de val de gjorde i den första säsongen. Det är mörkare och den här gången kan de inte fly undan sina val, säger Björn Bengtsson.

Trots att den första säsongen blev en succé bland tv-tittarna var det ingen självklarhet för Björn Bengtsson att återvända för att filma nya avsnitt.

– Jag tyckte väl egentligen att när den första säsongen slutade kändes det som att historien var klar. Men sedan började vi prata om att göra en säsong till och vi lyckades hitta en ny snurr på de här karaktärerna.

Under säsongen sätts syskonens familjeband på prov och hemligheter från förr gör sig påminda. Björn Bengtsson uppskattade att få utforska mer av Lasses personlighet.

– Det var väldigt spännande att få sjunka ännu djupare ned i Lasse. I den här säsongen försöker han ställa saker och ting till rätta – han gör vad som helst för att bli älskad och förlåten, säger Björn Bengtsson.

Likt den första består säsong två av tio timslånga avsnitt. Att jobba med en och samma roll under så lång tid kan vara en utmaning.

– Det finns stora svårigheter samtidigt som det är en stor ynnest. Det måste ske en utveckling av karaktären, vilket jag hoppas att vi har lyckats med. Mestadels är det roligt, men det är en tuff process, säger Björn Bengtsson.

Efter framgångar både på vita duken och på teaterscener har resten av världen börjat få upp ögonen för Björn Bengtsson. Han har bland annat fått en roll i den brittiska vikingaserien "The last kingdom" vars första säsong sändes på SVT tidigare i år. Inspelningen av nya avsnitt är i full gång.

– Det är en väldigt spännande karaktär jag får göra och jag är otroligt tacksam över att få vara en del av det projektet. Och så är det är jävligt roligt att filma en vikingaserie – det är rena lekstugan att rida på häst och svinga svärd och leva rövare, säger han.

Den andra säsongen av "Tjockare än vatten" startar på måndag den 17 oktober i SVT1 klockan 21.00.

Max Palm/TT

Mer läsning

Annons