Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julkalendern blir Rikard Wolffs farväl i tv

Årets julkalender är ett science fiction-äventyr vars estetik för tankarna till 80-talets "Star wars". Här finns skrotrobotar och monster. Därtill Rikard Wolff i sin sista roll.

Annons

Rikard Wolff spelar den onde skurken Dr Ruben och Felice Jankell hans dotter. Pressbild.

Onda makter försöker stoppa tiden den 23 december, och storskurken själv, Dr Ruben, spelas av Rikard Wolff, som gick bort bara två veckor före premiären. Under pressdagen ligger tårarna nära till hands.

– Det är väldigt sorgligt, men det är också ett fint avslut att han fick göra detta för barn, säger Eva Rydberg.

Felice Jankell, som spelar Dr Rubens dotter, berättar att Rikard Wolff brann för julkalendern.

– Det är verkligen vackert, och det sprider ett särskilt glitter över allt, i alla fall för mig.

Under inspelningarna vinnlade han sig om att hans kroniska sjukdom inte skulle läcka in i arbetet, vilket den heller inte gjorde. Rikard Wolff, som dyker upp i femte avsnittet, hann ta del av inspelningarna från sjuksängen och var väldigt nöjd, enligt producenten Anna Wallmark som också kunde glädja honom med att hans inspelade repliker inte behövde förstärkas i efterhand.

Roboten Gorby tillsammans med Felice Jankell, Eva Rydberg, Naima Palmaer, Monna Orraryd och Vincent Wettergren som alla gör olika roller i årets julkalender

Några tomtar finns inte i årets julkalender, däremot en ängslig julälskare med pepparkakor i strumporna. "Jakten på tidskristallen" är ett färgstarkt science fiction-äventyr som handlar om Asrin, Max och Lima, alla tre mer eller mindre nobbade nördar. I tur och ordning blir de hämtade till Framtidsakademien och den galna professor Siv Styregaard (Eva Rydberg).

Hon har förstått inte bara att tiden är ur led utan också att det finns tre unika barn som skulle kunna öppna den magiska portalen och därmed ha en chans att rädda tillvaron.

Vi måste resa till universums mittpunkt, och det är bara vi som kan gör det eftersom våra förfäder byggde portalen, säger Monna Orraryd som spelar Asrin.

Berättelsens kärna handlar om styrkan i att arbeta tillsammans.

– Det tycker vi är det moderna sättet att berätta en hjältehistoria på, att berätta om hur man trots att man är olika behöver lösa problemen ihop, säger Oskar Mellander, som tillsammans med Tord Danielsson är både manusförfattare och regissör.

Men det handlar också om den föräldralösa Asrin och hennes emotionella resa. Mitt i rymdäventyret finns en stark realism.

Det var väldigt viktigt att inte bara ha en magisk fix till allting, det är inte så verkligheten ser ut, säger Oskar Mellander.

Årets julkalender har premiär i SVT1 fredag 1 december.

Mer läsning

Annons