Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faluband utvalt som bäst i världen av MTV

Bandet Twenty One Two från Falun är bäst i världen. I alla fall när det gäller att göra en cover på Lukas Grahams låt "7 years". Falubandets version är vinnare i MTV:s globala tävling Cover of the month.

Annons

Twenty One Two från Falun har gjort sig ett känt namn på Youtube genom att göra covers på aktuella hitlåtar. Sedan 2013 har de hunnit göra cirka 40 covers, med tillhörande videos, och totalt har de setts 35 miljoner gånger av fans över hela världen.

– Olika covers blir väl lite olika populära. Den mest populära vi har släppt är en cover på "Blank space" av Taylor Swift, och den har kommit upp i tre miljoner visningar, säger trummisen Rickard Lindvall.

Twenty One Two från Falun.

Bandet består endast av två personer, Rickard och gitarristen och sångaren Mikael Olsson, som båda tidigare spelade i punkbandet Shilovatt från Falun. Från början var Twenty One Two mest ett projekt för att lära sig mer om inspelningsteknik och mixning.

– Hittills har det bara varit ett studioprojekt, och att göra covers var ett bra sätt att lära oss mer om inspelning. Sen började vi lägga ut låtarna på Youtube och då började folk gilla dem.

Hur väljer ni ut vilka låtar ni ska tolka?

– Oftast är det så att man hör en ny låt på radion, som kanske har en bra melodi eller nåt annat bra element som man känner att det går att göra något bra av. I de flesta fall gör vi om låtarna i nån form av rockstil, och våra versioner brukar oftast bli lite aggressivare än originalen.

Med tanke på duons popularitet när det gäller covers så passade MTV:s tävling "Cover of the month" dem som handen i handsken. Tävlingen går ut på att artister och band i över 120 länder har chansen att skicka in en cover på en utvald låt varje månad. Under oktober var det "7 years" av Lukas Graham som var månadens låt, och enligt MTV:s jury, och originalartisten själv, var det falubandets version som var bäst.

– Det är ju lite coolt, vi fick ett mail i fredags från MTV där det stod "happy friday" och att vi hade vunnit. Men från början hade vi faktiskt inte tänkt vara med i tävlingen. Det var MTV själva som hörde av sig och ville ha vår version med i en reklam för tävlingen. Sen frågade de om vi inte ville vara med, och visst, det kostar ju inget att testa, berättar Rickard och Mikael.

Som månadsvinnare får Twenty One Two en trofé och de kommer att visas återkommande på TV-kanalens plattformar. Dessutom är de som en av 12 månadsvinnare aspiranter på titeln "Årets vinnare", som kommer att få en musikvideo producerad av MTV, samt global exponering.

Framöver kommer faluduon att satsa även på eget material.

– Vi har precis börjat spela in egna låtar, och de ska släppas så småningom. Men våra covers har varit en bra start, och en bra språngbräda för att nå ut med eget material framöver.

► LÄS ÄVEN: Good Harvest från Falun är Per Gessles nya satsning

► LÄS MER: Nöjesnyheter från Dalarna

Mer läsning

Annons